Fotograf: Maja Suslin / TT / Pexels

Magdalena Andersson om svaga kronan: ”Jag kan inte kommentera Riksbankens penningpolitik”

Finansministern menar dock att bolagsinvesteringar är viktiga trots valutaklimatet.

Finansminister Magdalena Andersson vill inte ha någon åsikt om den snabba och kraftiga kronförsvagningen den senaste tiden, utan hänvisar till att hon inte får kommentera Riksbankens penningpolitik.

Det sade hon till journalister på tisdagen.

"Många bedömare brukar peka på att Riksbankens penningpolitik är en viktig förklaring. Jag kan inte kommentera Riksbankens penningpolitik", sade hon.

På en fråga om vad kronförsvagningen innebär för svensk del svarade hon att det blir dyrare när man åker på semester, men lättare för svenska företag att exportera.

"Det är viktigt att man ändå jobbar med investeringar och produktivitetsförbättringar för att vara konkurrenskraftig långsiktigt", sade hon.

Läs även: Nu våras det för bitcoin igen

Andersson noterade att det finns en risk att företagen lutar sig tillbaka, men sade att det är viktigt att företagen ser att kronan ju kan stiga igen och att de för att vara långsiktigt konkurrenskraftiga behöver investera.

"Vi har ju en flytande valutakurs i Sverige, det är den valutakursregim vi har. Det skulle vara en stor omläggning av den grundläggande ekonomiska politiken" om regeringen skulle försöka påverka kronkursen, sade finansministern.

Hon noterade att den svagare kronan påverkar regeringens prognoser på olika sätt, bland annat genom ett högre oljepris.

"Det finns både för- och nackdelar för ekonomin med en svagare valuta", sade hon.

Beträffande "bensinupproret" sade finansministern att hon också märker varje gång hon tankar att bensinpriset är högt, men att hon också vet att du inte behöver jobba längre för att köra till och från jobbet i dag än du behövde för fem-tio år sedan.

Enligt finansministern pågår en "intensiv diskussion" just nu mellan partierna i 73-punktsuppgörelsen.

"Den gröna skatteväxlingen som vi sagt att vi ska göra, där är vi inte färdiga. Det kommer att dröja innan vi är överens om det", sade hon.

Läs även: I Sverige används bilen mer än någonsin – Klimatpolitiken har gett motsatt effekt


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST