Fotograf: Martin Meissner / TT / Pexels

Läkemedelsjätten bötfälls på 2 miljarder dollar efter cancerfall – aktien sjunker

Aktien handlas på botten efter det amerikanska domstolsbeslutet om att Bayer ska betala miljardbelopp till ett cancersjukt par. 

Den tyska kemi- och läkemedelskoncernen Bayer åläggs att betala över 2 miljarder dollar i skadestånd till ett gift par som hävdar sig ha drabbats av cancer efter exponering för en av bolagets storsäljare.

Domen innebar en ny smäll för Bayer, vars aktie handlas på Frankfurt-börsen. Aktien föll 4 procent medan de europeiska börserna letade sig uppåt på tisdagen.

Femdagars-utveckling med tydlig nedgång för Bayer-aktien. 

Läs även: Börsen vänder – Nibe prickar förväntningar och Hoist Finance tokrusar 20%

En domstol i norra Kalifornien menar att ogräsbekämpningsmedlet Roundup inte varit tillräckligt uppmärkt med varningar om cancerrisken med glyfosat, som utgör basen i produkten.

För detta tvingas Bayer, i vars patentportfölj Roundup föll in efter en gigantfusion med den amerikanska konkurrenten Monsanto i fjol, betala 2 miljarder dollar till ett par som drabbats av lymfcancertypen non-Hodgkins, som kännetecknas av okontrollerad tillväxt i lymfvävnad, en vävnad som är avgörande för kroppens immunförsvar.

Läs även: Apple förlorar rättstvist mot missnöjda konsumenter – aktien rasar

Det är inte den första domen mot Bayer. Förvecklingarna kring det omstridda bekämpningsmedlet har varit många och långa, samtidigt som högen av stämningar har växt.

I april rapporterades att totalt 13400 stämningar hade inkommit mot Monsanto och Bayer, som har avfärdat de anspråk som har riktats mot bolaget som ovetenskapliga.

Bolaget har också kritiserats för att ha försökt påverka kritiker till bekämpningsmedlet, anklagelser som tog ny fart under helgen, då franska tidningen Le Monde rapporterade att Bayer-ägda Monsanto hade upprättat en lista med influerare som skulle påverkas till en positiv uppfattning om bekämpningsmedlet.

Bayer har inlett en intern granskning i saken, enligt ett uttalande från bolaget, vars börskurs har rasat med över 40 procent det senaste året.

Viss lättnad gavs dock åt Bayer i början av maj, då den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA meddelade att bekämpningsmedlet inte är cancerogent.

Bland myndigheterna föreligger dock tvistighet i frågan om huruvida glyfosat är att anse som cancerogent eller inte.

Substansen listades som cancerogen av FN:s världshälsoorganisation WHO:s cancerforskningsenhet 2015. EPA hävdade dock att man har gått igenom en avsevärt större informationsmängd än WHO, som kom fram till resultatet att Roundup var "troligt cancerframkallande för människa". EPA hävdar att det "inte är troligt att det är cancerogent".

Ogräsmedlet används inom jordbruk och kan lämna rester i livsmedel och vatten liksom i offentliga parkmiljöer. Svenska producenter får i huvudsak bara använda glyfosat efter skörd och före sådd, men medlet brukas ändå i stora mängder. Försäljningen av glyfosat i Sverige uppgick till 485 ton under 2017, enligt Kemikalieinspektionen.

Domen gick trots tvister igenom, men inte högst upp på domstols-berget. Det höga skadeståndet kan sannolikt att bli betydligt lägre i samband med hur den amerikanska högsta domstolens riktlinjer kring skadestånd fungerar. Bayer, som ska överklaga tycker summan är orimlig, rapporterar WSJ och Reuters. 

Läs även: Spionprogram avslöjat i WhatsApp


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST