Möt årets karriärist - underrättelseanalytikern som inte duckar för säkerhetsuppdrag

Mollie Saltskog är underrättelseanalytiker i New York. Hennes chef och mentor är före detta FBI-agenten och terroristbekämparen Ali Soufan.

”Jag drivs av att jag vill göra världen säkrare. Jag vill hjälpa privatpersoner, företag och politiker att förstå hotbilden och hur man kan få strategiska framgångar i att bekämpa den. Det jobbar jag för varje dag”, säger Mollie Saltskog.

”Hittills tycker jag att politikerna har misslyckats med strategiarbetet.”

Hon direktrapporterar till Ali Soufan och arbetar i specialprojekt för länder, organisationer, företag och privatpersoner över hela världen med säkerhetsfrågor, konfliktanalys, kontraterrorism och geopolitik.

Redan under gymnasietiden blev hon intresserad av världen utanför Sverige, vilka olika delar som spelade in i politiska beslut och hur ekonomin fungerade och beslutade sig för att studera utomlands.

Av en tillfällighet hamnade hon på den amerikanska prestigeskolan Yale i Singapore. Tanken var inte att börja där – det var något hon kryssade i av bara farten – men ett besök räckte för att hon skulle bestämma sig och tacka nej till övriga amerikanska skolor.

Studievalet blev internationella relationer med fokus på säkerhetsfrågor.

”Det är jätteviktigt för många i min generation som växt upp i skuggan av 11 september, Londonattacken och flera andra terroristdåd.”

Intresset var så stort att hon började göra egna forskningsrapporter utanför lektionerna som hon vann priser för.

Sin nuvarande chef träffade hon under en utbytestermin på Yale i USA och pratade till sig ett sommarjobb.

När hon hade ett år kvar på universitetsutbildningen blev hon som första och enda svensk antagen till 2018 års Schwarzman Scholars och tog en master of global affairs på Tsinghua University i Peking. Ali Soufan uppmuntrade henne att tacka ja, skrev ett rekommendationsbrev och lovade henne jobb när hon var klar.

I USA var hon nyligen med och arrangerade en minnesstund i den amerikanska kongressen för den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

”Initiativet var min chefs, men jag arbetade med att arrangera det och såg till att det hade det politiska stöd som krävdes”, säger hon.

”Det är viktigt att USA försvarar fri press världen över. Han var inte den enda journalisten som dödades 2018. Det var 54 stycken. Eventet var en ögonöppnare och viktig startpunkt för en diskussion i kongressen.”

Säkerhetsuppdragen har tagit Mollie Saltskog, som pratar mandarin, till Kina, Mellanöstern, Sydostasien, Europa och runt om i USA.

Är du aldrig rädd?

”Jo, man har i bakhuvudet att karriärvalet kan äventyra ens säkerhet. Jag tror att mina föräldrar som alltid har stöttat mig att utmana mig själv är oroligare än de vill visa. I hemlighet önskar de nog att jag skulle jobba på bank eller som konsult.”

Läs mer: Hela listan: Sveriges 101 Supertalanger 2019


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST