Fotograf: Flickr

Kampen mellan Trump och Kina – 4 nya turer du måste ha koll på

Handelskriget kan slå hårt mot Sverige och Ikea rustar för högre priser.

1. Sverige och de stora företagen

Handelskriget mellan Kina och USA kan komma att påverka Sverige som inte kan göra något som EU-land. Det är EU-kommissionen som kan försöka minska spänningarna i den globala handeln. 

Sverige är mycket exportberoende, 20-30 procent av de exporterade varorna och produkterna är från början importerade. Denna process är en del av de större företagens globala värdekedjor. Gränsen mellan import och export suddas alltmer ut, skriver Dagens Nyheter.

LÄS ÄVEN: Snart kan du köpa solceller från Ikea

Tullarna påverkar bland annat Ikea och i ett skriftligt meddelande uttrycker företaget att ”tullar tenderar att göra saker mer kostsamma för våra kunder, vilket är en utmaning då vi är ett bolag som står upp för de många människorna med magra plånböcker”.

2. De amerikanska konsumenterna

Investmentbanken Goldman Sachs menar att president Donald Trumps tariffer från förra året slagit rakt mot de amerikanska hushållen och företagen. Banken menar att det också har påverkat konsumentpriserna mer än vad man tidigare förutspått. Det rapporterar CNBC. 

LÄS ÄVEN: Tvärvändning: Trump – ”Kina bröt avtalet”

Priseffekten hänger samman med att de kinesiska bolagen inte valt att sänka sina priser för att kunna konkurrera bättre i USA. Det betyder att påslaget i tullen hamnar hos den amerikanska staten istället. 

3. Kinas motreaktion

Trump meddelade nyligen att han mer än dubblar tullarna på kinesiska varor värda 200 miljarder dollar till 25 procent, från tidigare 10 procent. 

Kina gick ut med att de blir tvungna att vidta svarsåtgärder mot tullarna och att de ”djupt beklagar” det amerikanska beslutet. CNBCs experter förutspår att Beijings motreaktion kan bli en kombination av olika sätt att skada USA. Susan Shirk, tidigare biträdande statssekreterare under Clinton-administrationen, tror att jordbruket och dess export till Kina kommer att bli lidande eftersom det är en av Trumps viktigaste politiska frågor.

En annan möjlig vedergällning kan enligt analytiker innefatta valutaavskrivning som sänker värdet för den kinesisk yuanen och skulle ge kinesisk export en handelsförmån.

LÄS ÄVEN: Trump höjer tullarna för kinesiska varor motsvarande 200 miljarder dollar

4. Nästa steg i att sluta ett avtal

Vita husets ekonomiska rådgivare Larry Kudlow uppgav i en intervju med Fox News att både USA och Kina förlorar på handelskriget. 

Financial Times skriver att Kudlow ska försöka dämpa utfallet från den eskalerande intensiteten med Beijing. Kudlow säger att det finns en ”stor möjlighet” att Trump skulle möta Kinas president Xi Jinping för att rädda ett avtal under nästa månads G20 i Japan.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST