Fotograf: privat

I Nobelprisets spår - hon är entreprenören som vill bota cancer

Cancerforskaren Sara Mangsbo har redan sålt sitt ena bolag som tagit fram ett vaccin mot
prostatacancer. ”Jag vill skapa bolag som ger värde”, säger hon.

Sara Mangsbo verkar inom samma fält som fjolårets Nobelpristagare i medicin vars forskning revolutionerat cancervården.

”Det är få förunnat att få vara med om ett sådant genombrott som jag fått uppleva genom immunonkologin, som blev stort 2014. Jag var med innan fältet växte, och träffade många seniora forskare som berättade att det skulle explodera. Det hjälpte mig eftersom det fanns pengar när jag ville bli entreprenör, men det tog ett tag innan jag förstod hur arenan såg ut.”

Baserat på sin forskning inom immunterapier mot cancer grundade hon 2014 bolaget Immuneed tillsammans med sin dåvarande chef Thomas Tötterman och doktoranden Erika Fletcher.

Bolaget startades med två verksamheter, en tjänst för utvärdering av läkemedelskandidater och ett vaccinprojekt för behandling av prostatacancer. I fjol såldes vaccin­bolaget till norska Ultimovacs.

Sara Mangsbo bedömer att den del som finns kvar – bolaget utvärderar oväntade svar på bioläkemedel innan de når människor – är skalbar och att intresset är stort från företag i Europa. Förutsättningen för tillväxt är att bolaget blir en global aktör. 

”Idén växte fram inom akademin när en efterfrågan fanns, men jag såg till att bolaget blev verklighet”, säger hon.

I dag är hon utvecklingschef på det avknoppade bolaget, numera dotterbolag till Ultimovacs AS, samt sitter i styrelsen i det ursprungliga bolaget. Dessutom leder hon en forskargrupp på tio personer vid Uppsala universitet.

”På universitetet utvecklar jag nya idéer som jag hoppas kan ge nya bolag.”

Hon har nyligen startat ett nytt projekt inom immunonkologi, som hon hoppas kan bli en ny terapi som kan gå in i kliniska prövningar.

Entreprenörsresan började med att hon för sju år sedan tyckte det skulle vara spännande att få en ny dimension på forskningen. Hon gick IVA:s mentorsprogram och fick en mentor som stöttade henne i nätverksbyggande och gav henne en inblick i entreprenörs­världen.

Drivkraften utgjordes av vetgirighet och en frustration över att man inte kommit så långt inom medicinområdet som man borde, parat med en vilja att utöka sitt nätverk till det privata näringslivet. 

Men att starta Immuneed var ingen självklarhet. Hade en bolagisering inte varit ett krav för den finansiering hon skaffat, hade hon aldrig vågat, avslöjar hon.

”Jag behövde en push. Jag vågade för att jag ville. Nu är det inte läskigt längre.”

Vilket är ditt bästa råd?

”Våga ta steget utanför din trygghetsram!”

Läs mer: Hela listan: Sveriges 101 Supertalanger 2019


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST