Fotograf: pressbild/unspash/pixabay

Den svenska whiskypionjären skapar nu världens första whisky med AI

Mackmyra har nu tagit fram whiskysmaker tillsammans med Microsoft och artificiell intelligens.

Efter det att Microsoft köpt landområden i Sandviken och Gävle för ett superhemligt projekt har de riktat blicken mot Gästriklands verksamheter med fokus på whiskytillverkaren Mackmyra.

Mackmyra påbörjade sin whiskyresa i Sverige 1999 med svenska råvaror och en miljövänlig destillationsteknik. I år fyller bolaget 20 år och utmanar den traditionella whiskybranschen, skriver Cision.   

Tillsammans med Microsoft och det finska it-konsultföretaget Fourkind framställs nu den första whiskey med hjälp av Artificiell Intelligens, meddelar Computer Sweden

Det är första gången en komplex konsumentprodukt laborerats fram med maskininlärning, påstår Microsoft.

Över 70 miljoner recept kan genereras med den artificiella intelligensen som använder sig av Microsofts molnplattform Azure samt AI cognitive services.

Maskininlärningsmodellen hanterar kundpreferenser, säljdata och existerande recept för att förutspå whiskysmaker som kommer bli omtyckta och inneha högsta kvalitet. 

För att förstärka, tidseffektivisera och automatisera processen med att ta fram whiskey används både en master blender, som ser till whiskeyns utformning samt receptutveckling, tillsammans med artificiell intelligens.

”Vi strävar alltid efter att utmana traditionerna i den mycket traditionella whiskyhandeln, och det är något vi på allvar tar fasta på när vi utvecklar en whisky med hjälp av AI. Vi ser AI som en del av vår digitala utveckling och det är väldigt spännande att låta AI vara ett komplement i produktionen av högkvalitativ whisky”, säger Angela D'Orazio, master blender på Mackmyra

LÄS ÄVEN: ”3D-printad whisky” vill slå sig in på marknaden


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST