Fotograf: flickr/TT

Trump höjer tullarna för kinesiska varor motsvarande 200 miljarder dollar

Världens två största ekonomier fortsätter handelskriget – USA höjer tullarna och Kina kommer att ge igen.

USA har höjt tullarna på kinesiska varor för cirka 200 miljarder dollar från 10 till 25 procent. Det rapporterar Reuters och Bloomberg News på fredagen.

De högre tullarna gäller för berörda varor som lämnat Kina efter klockan 12.01 på morgonen amerikansk tid.

Handelsdepartementet sade i förhandlingarna att de ”hoppas att USA kan möta Kina halvvägs, göra gemensamma ansträngningar och lösa problemet genom samarbete och samråd”.

Personer med kännedom uppgav att få eller inga framsteg hittills har gjort i handelssamtalen mellan USA och Kina i Washington, enligt Bloomberg News.

Kina meddelade att de beklagar USA:s senaste tullhöjning och uppgav att de är tvingade att vidta motåtgärder, men att de är villiga att tala med USA. De uppgav inte vilka dessa motåtgärder blir.

LÄS ÄVEN: Tvärvändning: Trump – ”Kina bröt avtalet”

Michael Taylor, vd och ansvarig för Moody's Stillahavsområdet, uttrycker att högre tullar kan leda till omvärderade risktillgångar, snävare finansieringsvillkor och lägre tillväxt.

Även om kreditvärderingsinstitutet Moody´s tror att ett handelsavtal till slut kommer att nås mellan USA och Kinas så har ”risken för ett totalt sammanbrott bestämt ökat”.

Det uppger Michael Taylor, Moody's Investor Service, i ett uttalande på fredagen, enligt Bloomberg News.

Han skriver att högre tullar från USA förvärrar osäkerheten i den globala handelsmiljön, höjer ytterligare spänningarna mellan USA och Kina, påverkar det globala sentimentet negativt och adderar till riskaversion globalt.

Enligt Taylor kan de höjda tullarna ”också leda globalt till omprisning av risktillgångar, stramare finansiella förhållanden och långsammare tillväxt”.

För Kinas del kommer de högre tullarna att få en betydande negativ effekt på exporten, mot bakgrund av en dämpning i ekonomin.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST