Fotograf: Unsplash

Sverige toppar värstinglistan i Europa – förbrukar 4 jordklot

 Fredagen den 10:e maj inföll Overshoot Day i Europa. 

Om jordens alla invånare skulle ha samma konsumtion som EU-invånarna är planetens årliga budget förbrukad. Från och med den 10:e maj övertrasserades kontot. Genomsnittet av EU-invånarna lever som om de förfogade över 2,8 jordklot.

Världsnaturfonden WWF uppmanar EU-ledare till handling och att de ska styra in unionen på en mer hållbar väg.

LÄS ÄVEN: Världsproduktionen av förnybar energi har stagnerat - och det är riktigt dåliga nyheter

Inget land i Europa har en hållbar resursförbrukning. Enligt Global Footprint Networks sammanställning konsumerar Sveriges vad som kan motsvaras med 4 jordklot och hamnar på listan med ”värstingarna”.

EU använder 20 procent av jordens resurser och utgör enbart 7 procent av jordens befolkning.

Sverige hamnar på 4:e plats på listan över störst fotavtryck per capita i EU. Ledare på listan är Luxemburg, följt av Estland och Danmark.

LÄS ÄVEN: Bill Gates: Klimatkrisen tacklas bättre med innovationer än förbud

Fotavtrycket kan minska och EUs Overshoot Day kan förskjutas genom att reducera köttkonsumtionen, matsvinnet, skapa mer resurseffektiva och hållbara städer med förnybara energi- och transportsystem.

”Vår överkonsumtion och vårt sätt att producera och konsumera är oansvarigt och kan få farliga konsekvenser. EUs ledare måste agera omedelbart. Vi befinner oss i en akut risksituation och måste styra in på en mer hållbar framtid för Europa och för världen. Många fler kraftfulla åtgärder krävs för att skydda och återställa naturen i Europa och göra EU klimatneutralt till år 2040”, säger Håkan Wirtén generalsekreterare för WWF

LÄS ÄVEN: Labbodlat kött är stekhett bland investerare trots höga risker – vi åkte till Silicon Valley för att ta reda på varför


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.