Fotograf: Unsplash

Sverige toppar värstinglistan i Europa – förbrukar 4 jordklot

 Fredagen den 10:e maj inföll Overshoot Day i Europa. 

Om jordens alla invånare skulle ha samma konsumtion som EU-invånarna är planetens årliga budget förbrukad. Från och med den 10:e maj övertrasserades kontot. Genomsnittet av EU-invånarna lever som om de förfogade över 2,8 jordklot.

Världsnaturfonden WWF uppmanar EU-ledare till handling och att de ska styra in unionen på en mer hållbar väg.

LÄS ÄVEN: Världsproduktionen av förnybar energi har stagnerat - och det är riktigt dåliga nyheter

Inget land i Europa har en hållbar resursförbrukning. Enligt Global Footprint Networks sammanställning konsumerar Sveriges vad som kan motsvaras med 4 jordklot och hamnar på listan med ”värstingarna”.

EU använder 20 procent av jordens resurser och utgör enbart 7 procent av jordens befolkning.

Sverige hamnar på 4:e plats på listan över störst fotavtryck per capita i EU. Ledare på listan är Luxemburg, följt av Estland och Danmark.

LÄS ÄVEN: Bill Gates: Klimatkrisen tacklas bättre med innovationer än förbud

Fotavtrycket kan minska och EUs Overshoot Day kan förskjutas genom att reducera köttkonsumtionen, matsvinnet, skapa mer resurseffektiva och hållbara städer med förnybara energi- och transportsystem.

”Vår överkonsumtion och vårt sätt att producera och konsumera är oansvarigt och kan få farliga konsekvenser. EUs ledare måste agera omedelbart. Vi befinner oss i en akut risksituation och måste styra in på en mer hållbar framtid för Europa och för världen. Många fler kraftfulla åtgärder krävs för att skydda och återställa naturen i Europa och göra EU klimatneutralt till år 2040”, säger Håkan Wirtén generalsekreterare för WWF

LÄS ÄVEN: Labbodlat kött är stekhett bland investerare trots höga risker – vi åkte till Silicon Valley för att ta reda på varför


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST