Fotograf: pexels

Snus och biotech vinner på den röda morgonbörsen

Handelsbråk och rapportsläpp fortsätter att spegla morgonhandeln. 

Stockholmsbörsen öppnar med en motig handelssession på torsdagen och vad som såg ut som en tillfällig andhämtningspaus från nedgången på onsdagen ser ut att vara en röd, men något mildare handelsförmidddag.

I Asien sågs större nedgångar på torsdagsmorgonen svensk tid med press från den senaste utvecklingen i handelssamtalen mellan USA och Kina. President Donald Trump bekräftade att Kinas vice premiärminister, Liu He, kommer till Washington på torsdagen. Peking annonserade att de kommer att svara om tullarna höjs.

Läs även: Tvärvändning: Trump – ”Kina bröt avtalet”

Swedish Match resultat kom in snäppet över analytikernas förväntningar, nämligen 5,17 kr/aktie. Därmed lyckades bolaget med slå förväntningarna för nionde kvartalet i rad.  Swedish Match leveransvolymer av snus i Skandinavien uppgick till 60,7 miljoner dosor i det första kvartalet (61,5). Leveransvolymerna av moist snuff i USA uppgick till 30,3 miljoner dosor (34,0).

Aktien inledde börsdagen med en positiv kursutveckling. Redan fem minuter efter öppning hade aktien ökat med nästan 4 procent. 

Läs även: Den svenska vita snus-succén ska ta USA med storm

Medivir, biotechbolaget rusar på morgonen och nådde kursutveckling på över 7,3 procent. 

MTG, som har knoppat av sin tv-verksamhet och som numera är fokuserat på e-sport och gaming, redovisade ett justerat ebitda-resultat snäppet över förväntningarna samtidigt som den organiska tillväxten uppgick till -2 procent. Aktien gick upp 1 procent under morgonen. 

Oriflame fortsatte att tappa mark på, den för bolaget viktiga, Asienmarknaden. Försäljningen i regionen minskade med 16 procent i lokal valuta under det första kvartalet. Kosmetikabolagets rörelseresultat på 32,5 miljoner euro i kvartalet inkom dock över Bloombergs förväntningar vid 30,9 miljoner euro.

Sök- och annonsbolaget Eniros rörelseintäkterna uppgick till 275 miljoner kronor för perioden (354), en minskning med 22 procent.

"Transformationen av Eniro från katalogföretag till online marknadsföringsverksamhet är nu klar", skriver Örjan Frid, men konstaterat i samtidigt att varumärket fortfarande är "hårt förknippat med vårt gamla katalogerbjudande och det är nog den största utmaningen våra säljare upplever i sitt dagliga arbete".

Eniros aktie visade en uppgång på drygt 1,7 procent vid öppning. 

Bostadsutvecklaren Oscar Properties redovisar efter problem med likviditet men med kursrus under veckan ett resultat efter skatt på -77,3 miljoner kronor för det första kvartalet 2019 (-84,9). Resultatet per aktie uppgick till -3:10 kronor (-3:23). Aktien rörde sig nedåt vid öppning. 

Dosplaneringsbolaget Raysearch presenterade en imponerande förstärkning av orderingången under det första kvartalet. Ökningen summerade till väl över 50 procent.

Balder har fått en sänkt rekommendation av Handelsbanken till sälj från behåll.

Affärsvärlden rekommenderar i det senaste utgåvan av tidningen köp av Brødrene A&O Johansen (AOJ), en dansk grossist med verksamhet inom VVS, el, verktyg, VA och vattenförsörjning. För SEB och Beijer Alma blir tidningens råd att avvakta.

Läs även: Fortsatt nedgång i New York men störst ras i Asien


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST