Fotograf: Ecowave

Från nära döden i Tjernobyl till hyllad vågkraftsinnovatör

Nu tar Inna Braverman sin israeliska företag Ecowave till Stockholmsbörsen.

Inna Braverman huttrar lätt i de kyliga vårvindarna. Men det är bäst att hon vänjer sig. För Sverige är på väg att bli som ett andra hem för den hyllade israeliska entreprenören när hon nu är på väg att sätta sitt vågkraftsbolag på Stockholmsbörsen. 

”Sverige ligger långt fram vad gäller förnybar energi och en stor del av våra planerade projekt finns i Europa. Det finns också redan ett liknande bolag, om än lite mindre avancerat, på Stockholmsbörsen. Det ökar förståelsen”, säger hon.

LÄS ÄVEN: Utdömd teknik för att lagra förnybar energi på väg mot genombrott: ”Jättesprång i kostnad”

Hon pratar fort, till och med i en israelisk kontext. För Inna Braverman har bråttom att utnyttja den andra chans hon fick i livet. 

Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade reaktor fyra i kärnkraftsverket i Tjernobyl. Ett moln med radioaktiva partiklar spreds med vinden över stora delar av Europa. 30 mil därifrån, i den lilla ukrainska staden Tjerkasy, låg två veckor gamla Inna Braverman i sin spjälsäng och andades in de farliga partiklarna. 

”Jag drabbades av hjärtstillestånd. Min mamma, som är sjuksköterska, kom in mitt rum och fick syn på mig vit i ansiktet och med blåa läppar. Hon skrek och ropade på min pappa. Hon tappade helt fattningen och glömde allt hon kunde.”

Han fick sin fru att återfå fattning och genomföra mun-mot-mun metoden. Den nyfödda Inna Braverman återfick livet. 

Fyra år senare var familjen tvungen att lämna Tjerkasy. Inte på grund av Tjernobylkatastrofen utan på grund av antisemitism. Det var inget lätt beslut, berättar hon.

”Vi hade en ekonomisk trygghet i Ukraina. Mamma jobbade som sjuksköterska och pappa, som är ingenjör, var vd för ett fordonsbolag. När vi lämnade 1990 i den stora vågen av ukrainska och ryska emigranter till Israel var vi enligt ukrainsk lag tvungna att lämna alla våra tillgångar bakom oss. Det enda vi fick ta med oss var 200 dollar per person.”

De bosatte sig i Akko i norra Israel tillsammans med många andra av de rysk/ukrainska invandrarna. Precis som Tjerkasy var Akko en liten stad utan särskilt mycket tidsfördriv för ungdomar. 

”Det fanns inga shoppinggallerior, ingen bio och inget annat som unga tycker är kul, så vi hängde på stranden. Redan som liten kände jag att gud sparat mig av en anledning och att jag var tvungen att ge tillbaka. Men jag visste inte hur och i Akko var det sparsmakat med intryck.”

LÄS ÄVEN: Snart kan du köpa solceller från Ikea

Hon började plugga politik på universitetet i Haifa men övergav det spåret och hittade ett jobb som översättare på ett företag inom förnybar energi i Tel Aviv. Efter ett år hade hon blivit marknadschef och fått upp ögonen för en förnybar energikälla där de flesta misslyckats. 

”Hundratals bolag hade försökt men misslyckats inom vågkraft, men jag var ung och naiv och säker på att jag skulle lyckas. Jag hade ingenjörstänket från pappa och så började jag gräva i databaser om vad som gått snett i tidigare försök. Så småningom hade jag funderat fram en lösning. Men eftersom jag helt saknade resurser för att förverkliga den la jag den på hyllan.”

Där låg den till en dag när Inna Braverman var på middag i Tel Aviv och hamnade bredvid David Leb, en serieentreprenör från Panama. 

”Han hade gjort ett antal lyckade exits och drev ett surfställe i Panama. Men han hade också klurat på en idé om att utnyttja vågkraften på ungefär samma sätt som jag. Vad är chansen att två personer sitter i varsin del av världen och funderar på samma idé?” 
Med David Leb kom den finansiering som Inna Braverman saknat. Som 23-åring bestämde hon sig för att för första gången återvända till sitt födelseland. 

”Vi ville inte slösa pengar så vi bestämde att utlysa en tävling för ingenjörer i Ukraina för att se om det gick att förverkliga vår idé. Vi valde ut fem av dem och testade dem i en vågpool i Ukraina.”

Idén pallade trycket och testinstallationen flyttades till Jaffa Port i Tel Aviv med hjälp av pengar från den israeliska energimyndigheten. För till skillnad från de flesta andra vågkraftslösningar som installeras långt ute till havs sätts lösningen från Ecowave, som det nybildade bolaget kom att heta, i hamnar eller längs strandlinjen. 

LÄS ÄVEN: H&M-delägda startupen som gör framtidens tyg har börjat sälja: "Enormt stort för oss"

”99 procent av konkurrenterna ligger off shore, men det finns fyra problem med den typen av lösningar. Det är mycket dyrt, det innebär stora risker för skador på grund av höga vågor, det är svårt att få försäkringslösningar och enligt miljöanhängare förstör installationerna havsbotten.”

Fyra år efter grundandet fick de ett viktigt genombrott. I Gibraltar kunde de med hjälp av EU-pengar och ett stort stöd från högt uppsatta personer i regionen sätta upp sitt första elnätsanslutna kraftverk. 

”Det är faktiskt världens enda verksamma elnätsanslutna vågkraftverk.” Enligt Inna Braverman är lösningen enkel, smart och billig. 

”Den ligger på samma låga pris som sol men eftersom vågorna alltid finns så kan vi producera dubbelt så mycket energi. Just nu har vi en pipeline med projekt på sammanlagt 160 MW.”

Hon beskriver de åtta åren som entreprenör som ett kardiogram över en person som fått en hjärtattack. 

”Jag har aldrig velat ge upp men motgångarna är oräkneliga. Men för varje gång du lyckas kompenserar det för många misslyckanden. Att vara ung kvinna i denna mansdominerade bransch är också en utmaning. Fler än en gång har jag misstagits för en assistent som finns i rummet för att servera kaffe.”

Hon har ett stort stöd i sin partners fru som hon betraktar som sin privata psykolog.
Internationellt har Inna Braverman, som nu är 33 år, fått enorm uppmärksamhet. CNN har utnämnt henne till morgondagens hjälte och i Wired fick hon plats på listan över kvinnor som förändrar världen.

LÄS ÄVEN: Sverige toppar värstinglistan – förbrukar 4 jordklot

Men det största var säkerligen när MSN i februari i år publicerade en lista över 2000-talets 30 mest inflytelserika kvinnor. Där, bland Angela Merkel, J.K. Rowling, Hillary Clinton, Sheryl Sandberg och 29 andra, fanns Inna Braverman. 

”Det är galet, att en liten flicka från Tjerkasy uppmärksammas på det här sättet.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST