Fotograf: Drew Geraets/Flickr, Voice0Reason /Flickr

Snart kan du köpa solceller från Ikea

Ikeas solceller ska efter sommaren kunna köpas på den svenska marknaden. 

I Tyskland, Belgien, Italien, Polen och Holland säljer Ikea i dagsläget solceller. De hade även en marknad i Storbritannien men efter att de statliga subventionerna minskade år 2006 upphörde Ikea med sin försäljning. 

”Det är en solcellsboom i Sverige sedan några år tillbaka”, säger Ikeas hållbarhetschef Jonas Carlehed till DN

Potentialen för solenergi i Sverige är stor. Enligt energimyndigheten kan andelen av elproduktionen från solenergi öka från 0,2 till 14 procent år 2040. 

LÄS ÄVEN: Utdömd teknik för att lagra förnybar energi på väg mot genombrott: ”Jättesprång i kostnad”

I nuläget har drygt 20.000 av de två miljoner villorna i Sverige tak prydda med solceller. Enligt Johan Öhnell, styrelseordförande i Solkompaniet, har ungefär en miljon villor i Sverige en gynnsam kapacitet för solceller. 

Johan Öhnell säger:
”Det finns utrymme för alla aktörer att vara med på marknaden. Jag ser att Ikea kommer att utöka marknaden och göra att utbyggnaden av solceller på villatak går snabbare än vad den annars skulle ha gjort”

LÄS ÄVEN: Ikea startar prenumerationstjänst för möbler – Sverige går först 

Installationen av solcellerna sker av anlitade aktörer vilket leder tilll den stora frågan: Vem ska de sluta avtal med i Sverige? 

”Vi kommer att välja den partner som ger oss bäst förutsättningar att möta kunden på den svenska marknaden”, säger Jonas Carlehed.

Förhandlingar pågår i dagsläget om samarbetspartners, produkterbjudanden, den praktiska genomförbarheten och kostnadsbilden. De räknar med att i ett tidigt stadie kommer hushållen vara de främsta köparna men att produkterna ska komma att säljas till både företagskunder och privatkunder. 

Hushållens intresse har ökat för solceller. Detta kan bero på det ökade solcellsstödet från S-MP-regeringen, en ökning från 20 till 30 procent av investeringskostnaderna för privatpersoner. Ansökningar om stödet trefaldigades under 2018 vilket resulterde i en kö för att få ansökningar godkända då de 900 miljoner kronor som avsatts inte räckte till.

LÄS ÄVEN: Ikea efter Ingvar – missnöje, maktkamper och panikåtgärder


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST