Fotograf: Mostphotos

Hektisk rapportmorgon: Krisande riskkapitalbolaget lyfter 15% och många småbolagsaktier rusar och rasar

Rapporttung morgon för Stockholmsbörsen med stora enskilda kursrörelser i många aktier.

Stockholmsbörsen har inlett onsdagens handel nära nollstrecket, efter två dagar med klara indexfall. Bolagsrapporterna har fortsatt att hagla in med Ratos som en vinnare. Hexagon drog upp dagen efter rapport, hjälpt av två rekommendationshöjningar till köp.

Vid 9.35-tiden noterades storbolagsindexet OMXS30 upp 0,1 procent till nivån 1.619 och aktier för 1,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I övriga Europa var franska CAC40 oförändrat medan tyska DAX var upp 0,3 procent.

I OMXS30-topp återfanns Hexagon med 1,6 procents stegring. Såväl Handelsbanken som Kepler Cheuvreux har höjt rekommendationen för aktien till köp.

Avskilda utdelningar i HM och Kinnevik tyngde OMXS30 på marginalen. Dessa aktier tappade 2,4 respektive 1,5 procent.

Både Swedbank och Nordea riskerar att behöva överge sina utdelningsprinciper, bedömer analytiker som Dagens industri varit i kontakt med. Dessa två aktier backade runt 0,5 procent medan övriga två storbanker var marginellt ned.

Investmentbolaget Ratos redovisade en vändning till vinst för det första kvartalet. Jonas Wiström angav i vd-ordet att de åtgärdsprogram som genomfördes under 2018 nu börjar att generera resultat. Aktien klättrade 13 procent.

Andra rapportvinnare var Etrion som stärktes 2,5 procent samt Genovis som ökade 11 procent. Bergs Timber steg svagt.

IPC steg 5 procent efter en rapport som överträffade förväntningarna.

Fastighetsbolaget Balder drog upp drygt 2 procent, kvartalsförvaltningsresultatet var 901 miljoner (683).

Semafo ökade 6 procent sedan guldbolaget redovisat en vändning till vinst medan ett starkt kassaflöde i det första kvartalet stack ut, enligt analyshuset Dejardins.

C-rad, Anoto och Biogaia var rapportförlorare med tapp om 11,2, 11,0 samt 4,1 procent. Spelutvecklaren Stillfront backade drygt 3 procent efter att ha redovisat kvartalssiffror med ett rörelseresultat om 113 miljoner kronor (73).

Omsorgsbolaget Ambea tappade 2 procent efter att ha rapporterat ett justerat ebita-resultat om 147 miljoner kronor för det första kvartalet (109). Omsättningen drogs upp av Alers-förvärvet och marginalen var 5,8 procent (7,4).

De diskussioner som förts mellan styrelserna i Nextcell Pharma och Idogen avseende ett möjligt samgående har avbrutits. Handeln i de båda bolagens aktier, som varit stoppad, har nu återupptagits på Spotlight med Nextcell 31 procent lägre medan Idogen stärktes 19 procent.

Jefferies har höjt Saab till köp (behåll) med ny riktkurs om 365 kronor (369). Försvarskoncernsaktien var nära 2 procent högre till 294:30 kronor.

SEB Equities har sänkt Betsson till sälj från behåll. Som ny riktkurs anges 61 kronor (76). Aktien fortsatte ned 1 procent till 65:26 kronor, efter tisdagens rapportfall.

SEB Equities har även sänkt Arjo, till behåll. Aktien handlas utan rätt till utdelning om 0:55 kronor på onsdagen och var ned 0:86 krronor.

I makrostatistikväg har tysk industriproduktion för mars visat en oväntad ökning om 0,5 procent från februari. Fokus ligger annars på tvådagarssamtalen mellan USA och Kina.

"Men det är svårt att se att parterna ska lösa sina problem på bara två dagars samtal, och marknaderna kanske kommer att behöva börja prisa in handelskonflikten som en långsiktig faktor igen", sade Masahiro Ichikawa på Sumitomo Mitsui till Reuters.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST