Fotograf: TT

Börsen vänder långsamt upp men spelbolagen rasar

Börsen ser ut att sakta återhämta sig från gårdagens Twitter-orsakade oreda. 

Stockholmsbörsen öppnar runt oförändrad nivå efter gårdagens nedgång sedan USA-presidenten Donald Trump på söndagen hotat med att höja tullarna på kinesiska varor.

Läs även: Den svenska kronan rasar mot botten – och ett handelskrig hjälper den inte upp

USA-börserna handlades nedåt på måndagen, men återhämtade en stort del av den tidiga nedgången sedan CNBC på måndagskvällen meddelat att Kina kommer att skicka en delegation till Washington i veckan för ytterligare handelssamtal. Dow Jones storbolagsindex stängde ned 0,3 procent, medan S&P 500 och Nasdaq Composite slutade på minus 0,5 procent.

Den amerikanske presidentens toppförhandlare Robert Lighthizer har bekräftat att USA planerar att höja tullarna på kinesiska varor på fredag. USA anklagar Kina för att backa från åtaganden de gjort under förhandlingarna.

I Asien öppnade Tokyobörsen igen efter långt helguppehåll och handlades då ned 1,6 procent i Nikkei-index. Kinabörserna uppvisar begränsade rörelser efter måndagens tunga tapp.

Kvartalsrapporterna fortsätter att strömma in.

Tv-bolaget Nent, som nyligen knoppades av från MTG, fick 99.000 nya abonnenter på streamingtjänsten Viaplay under det första kvartalet. Det framgår av rapporten för det första kvartalet, den första från Nent som självständigt bolag.

Läs även: Verkstadsjätten planerar stor avknoppning

Hårt blankade speloperatören Betssons intäkter och rörelseresultat i det första kvartalet var något högre än vad analytikerna hade väntat sig, enligt Bloomberg News. Vidare framgick att de genomsnittliga dagliga intäkterna i det andra kvartalet, till och med den 28 april, var 6 procent lägre än de genomsnittliga dagliga intäkterna för hela det andra kvartalet 2018, ett kvartal som dessutom lyftes av fotbolls-VM. En förklaring till de lägre spelintäkterna är också anpassningen till den nya spellagstiftningen i Nederländerna. Aktien har gått ned med över 6 procent sedan öppning. 

Spelbolaget Starbreeze AB rasar med över 10 procent sedan öppning och Gaming Innovation Group tappar knappt 2,5 procent. 

Hexagons siffror var snäppet sämre än snittestimaten i Infront Datas prognossammanställning inför rapporten. Organisk tillväxt låg på 4 procent, väntat var 4,9 procent. Siffran drogs ned av fortsatt försämrad omsättning inom division Safety & Infrastructure, där det sedan tidigare är känt att hexagon vidtagit åtgärder.

Bland övriga bolag som öppnat böckerna på morgonen var Scandic Hotels justerade ebitda-resultat lägre än förhandstipsen. Hotelloperatören väntar sig inga stora förändringar i marknadsförutsättningarna under det andra kvartalet.

Medicinteknikbolaget Arjo upprepar tidigare kommunicerade utsikter för 2019 om att den organiska omsättningstillväxten förväntas hamna i linje med 2018 års nivå om cirka 3 procent och att rörelsekostnaderna bedöms fortsatt minska något som andel av försäljningen.

Utbildningsföretaget Academedias tredje kvartal visar enligt vd Marcus Strömberg på god resultatförbättring i skolsegmenten och bolaget ser att marginalerna stabiliseras. Resultat efter skatt ökade till 172 miljoner kronor i tredje kvartalet, januari-mars, i det brutna räkenskapsåret 2018/2019 (152).

Klädföretaget Odd Molly redovisar ett resultat efter skatt på -19,2 miljoner kronor för det första kvartalet 2019 (-6,7). Resultatet per aktie uppgick till -2:27 kronor (-1:17). Odd Molly, som stängde ned butiker förra året och haft problem med kassan har en aktie som tappat nästan 49 procent i värde på ett år. 

På tisdagen är det handelspremiär på Spotlight för det danska bioteknikföretaget Fluoguide som med sin teknik ska lysa upp cancerceller vid operationer. Nyemissionen på 15,9 miljoner danska kronor inför listningen tecknades till 244 procent. Priset för en aktie var 4:95 danska kronor eller strax därunder med tanke på rätten till teckningsoption som ingick.

Bland aktier som handlas utan rätt till utdelning från och med tisdagen finns Securitas (4:40 kr) och Tele2 (2:20 kr, första delen av totalt 4:40 kr).

Makroagendan

* Riksbanken: protokoll från penningpolitiska mötet 24/4 kl 9.30

* SCB: produktionsvärdeindex mars kl 9.30

* SCB: industriorder mars kl 9.30

* FI: bolånemarginaler 1 kv kl 10.00

* EU: kommissionens vårprognos kl 11.00

* USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45

* USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

* USA: JOLTS lediga platser mars kl 16.00

* USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Läs även: Hungriga Apple fortsätter dominera – köpt 25 bolag senaste halvåret


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST