USA:s president Donald Trump och Foxconns ordförande Terry Gou Fotograf: Evan Vucci

Nu ska Apples största partner agera fredsmäklare mellan Trump och Kina

Foxconns färgstarke ledare Terry Gou, presidentkandidat i hemlandet Taiwan, vill rädda relationen mellan USA:s president Donald Trump och Kinas dito Xi Jinping.

Det berättade han för Donald Trump i ett möte under förra veckan, där Foxconns omtvistade etablering i Wisconsin diskuterades, rapporterar Reuters.

Under söndagskvällen skrev president Donald Trump på Twitter att frånvaron av framsteg i förhandlingar med Kina kan innebära att USA kommer att höja tullarna på varor från Kina för 200 miljarder dollar från 10 till 25 procent på fredag.

Läs även: Kalldusch när Trump hettar upp handelskriget mot Kina – Stockholmsbörsen rasar med 2%

Han tillade att 25-procentiga tullar även kommer att införas på Kinavaror för 325 miljarder dollar som nu är tullfria.

Terry Gous ställning som miljardär och Kinavänlig presidentkandidat har inte förbigått utan kritik i hemlandet, men också positionerat honom i en unik ställning med stora affärsintressen i både Kina och USA. Wisconsin-projektet har beskrivits som ett skrytprojekt för Donald Trumps "Amerika främst"-agenda.

Ordföranden, som avsade sig sina operativa roller i Foxconn inför kandidaturen, kritiserades redan innan hans deltagande i valupptakten offentliggjordes.

Foxconn är djupt involverade i Kina genom tillverkning av konsumentelektroniska komponenter och Terry Gou har ofta understrukit behovet av att lugna de spända relationerna mellan Taiwan och Kina.

Taiwan, eller "Republiken Kina", anses av den fastlandskinesiska regimen i Peking tillhöra "Folkrepubliken Kina" efter Mao Zadongs seger över Taiwans senare regent Chiang Kai-shek, trots att landet varit självstyrande sedan slutet på inbördeskriget 1949.

Kina har vid upprepade tillfällen hävdat att ett införlivande av Taiwan via vapenmakt inte är otänkbart. USA:s beslut att fortsätta förse ö-staten med vapenmateriel har inte setts med blida ögon från Peking, något som således kan tänkas bli en hävstång i handelsdiskussionerna om de politiska vindarna blåser i Terry Gous favör.

Läs även: Stockholmsbörsen är rödast just nu – här är aktierna som tar mest stryk


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST