En av Sveriges rikaste kvinnor skapade upprop med H&M:s och Klarnas grundare

Doldis som inte tvekar att säga ifrån. Näringslivets Greta Garbo, Jenny Lindén, drev ett upprop mot kompetens-utvisningar.

I början av förra året klev medieskygga Jenny Lindén Urnes fram som den drivande kraften bakom ett upprop i DI mot Migrationsverkets kompetens-utvisningar. Uppropet samlade en rad andra näringslivstoppar, däribland Jacob och Marcus Wallenberg, H&M:s Stefan Persson och Klarnagrundaren Sebastian Siemiatkowski.

”Jag tog initiativ till det här uppropet eftersom jag personligen känner ett starkt engagemang i frågan. Så länge kompetenta människor blir utvisade på så här absurda grunder måste man fortsätta sätta press på regering och riksdag”, sade hon i Dina Pengar.

Arvet efter pappa som avled i en hjärtattack 2009 gjorde henne till en av Sveriges rikaste kvinnor. Ulf Lindéns änka Anne Backe-Wiig fick småsmulor i sammanhanget.

Hon är styrelseordförande i den familjeägda Lindéngruppen. Maken Erik Urnes är vice ordförande där metallpulvertillverkaren Höganäs, färgproducenten Beckers och den internationella konstnärsmaterialkoncernen Colart ingår.

För fem år sedan köpte Lindéngruppen, som varit huvudägare i Höganäs sedan 1980-talet, ut bolaget från börsen tillsammans med Wallenbergarnas ägarbolag FAM.

Förra året sade hon så här till DI:

”Jag föredrar en onoterad miljö. Små och medelstora bolag som inte behöver kapital kan då ägna mer tid åt strategiska frågor. Vi kan vara mer fokuserade, management kan lägga mer tid på att arbeta strategiskt i stället för på delårsrapporter och kvartalstänket på börsen.”

Hon är konsthistoriker och har arbetat på gallerier i London. För tio år sedan flyttade hon hem till Sverige från London med sin norske make, som hon träffade under studietiden. I pressen har hon beskrivits som näringslivets Greta Garbo för sin låga profil.

Jenny Lindén föddes i Göteborg, men växte upp i Stockholm tills hon 1984 flyttade till England med sin mamma. Det var inte givet vad hennes framtida roll skulle vara, har hon berättat för Höganäs Insikt, men redan 1994 när hon fortfarande pluggade gick hon in i Colarts styrelse. Hon gick sedan in i flera av dotterbolagens styrelser samtidigt som hon arbetade med samtida konst i London.

När familjen flyttade tillbaka till Sverige 2008 för att vara närmare Lindéngruppens svenska affärsintressen hade hon bott över tjugo år i England och USA. I Helsingborg köpte makarna stadens dittills dyraste hus för 26 miljoner kronor. Privat är hon engagerad i HIF.

Läs hela miljardärlistan med alla 191 namn och texter på vår premiumsajt VA Insights