Fotograf: Andrew Harnik

Börsras i Kina efter Trumps Twitter-utspel

Handelsbråket mellan USA och Kina har nått sin kulmen efter Trumps helgtwittrande. Kinesiska börser faller nu rejält. 

En ny vändning i handelsrelationerna mellan USA och Kina har satt press på sentimentet på de asiatiska marknaderna. På de kinesiska börserna noterades nedgångar på drygt 6 procent under morgonen lokal tid. På söndagskvällen, svensk tid, twittrade USA:s president Donald Trump om att USA kommer att höja tullarna på varor från Kina för 200 miljarder dollar från 10 till 25 procent på fredag. Han tillade att 25-procentiga tullar även kommer att införas snart på Kinavaror för 325 miljarder dollar som nu är tullfria.

Trumps utspel blev en kalldusch för marknadsaktörer som fram tills nu mest hört positiva kommentarer om förhandlingarna, och förra veckan cirkulerade uppgifter om att ett avtal skulle kunna bli klart på fredag.

Enligt uppgifter till Wall Street Journal är det nu mycket tveksamt om den kinesiska handelsdelegationen verkligen kommer att resa till Washington i veckan för de förhandlingar som enligt planen skulle fortsätta på onsdag.

Hu Xijin, vanligtvis välunderrättad chefredaktör för kinesiska Global Times, skrev på Twitter på måndagsmorgonen att han tror det är osannolikt att vice premiärminister Liu He kommer att åka till Washington i veckan efter Donald Trumps hot.

"Låt Trump höja tullarna. Låt oss se när handelssamtalen kan fortsätta", skrev han.

Wall Street Journal noterade dock också att Donald Trumps tullhot kan vara avsett att sätta press på Kina i förhandlingarna, och för att ta politiska poäng på hemmaplan.

Under förra veckan utmanade tidigare vicepresidenten Joe Biden, som startat en kampanj för att nomineras som Demokraternas presidentkandidat 2020, uppfattningen om att Kina ska ses som en konkurrent till USA. Det här har gett en förnyad debatt om huruvida förbindelser eller konfrontation är rätt förhållningssätt gentemot Kina-administrationen.

I Hongkong föll fläskproducenten WH Group, som har väsentliga intressen i USA, med 6,5 procent. Bland storbolagen tappade det kinesiska internetkonglomeratet Tencent 3,6 procent

Handenhetstillverkaren FIH Mobile, en del av Taiwannoterade Foxconn, föll med 11 procent i Hongkong efter uppgifter om att det kommer att redovisa en förlust under det första kvartalet och att omsättningen ska ha fallit med 4,6 procent jämfört med motsvarande period föregående år.

I Tokyo hade börserna helgstängt med anledning av firandet av barnens dag. Helgdagen ingår som en del i den så kallade Golden week som är en vecka då många japaner är lediga till följd av ett flertal närliggande helgdagar.

Läs även: Trump ställde Twitters vd till svars i Vita huset: Varför krymper min följarskara?


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST