Fotograf: flickr

Trubbel för Tesla – brist på batterimetaller

Tesla kan komma att få problem med bristande material till batterierna.

Tesla, räknar med att det på sikt blir ett utbudsunderskott på batterimetaller för elbilar. Det uppgav bolagets globala försörjningschef under en stängd branschkonferens, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Läs även: Tesla vill ta in 20 miljarder kronor

Sarah Maryssael sade också under konferensen att Tesla kommer lägga större fokus på nickel. Tanken är att låta den metallen börja ersätta kobolt i batterikatoder. Detta efter att det rapporterats om barnarbete vid koboltutvinningen hos största producenten, Demokratiska republiken Kongo.

Förutom nickel är även koppar viktig för elbilar. Dessa använder dubbelt så mycket koppar som vanliga bilar med förbränningsmotor.

Läs även: Elon Musk avslöjar Teslas nya satsning – och det är inte en bil

Att det snabbt kan bli ett underskott på den rödbruna metallen hänger också ihop med att den förekommer mycket i smarta hemprodukter. Denna kategori väntas öka sin konsumtion till 1,5 miljoner ton från dagens 38 000 ton fram till 2030, enligt konsulten BSRIA.

Vissa av gruvföretagen har börjat investera mer i att balansera kopparutbudet med efterfrågan. Ett av dessa är Freeport-McMoran som håller på att expandera i USA och Indonesien.

Läs även: Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST