Fotograf: Johan Persson

Hennes mentorskapshub ska göra kvinnor modigare - ”det är lätt att känna sig otroligt ensam som entreprenör”

Ett halvår efter Sveriges första Women's Entreprenurship Day laddar serieentreprenören och det tidigare alpina löftet Jennie Kvintåhs för att dra igång en hubb för mentorskap. Den ska göra hennes medsystrar modigare och ta dem till nästa nivå.

Women's Entrepreneurship Day finns i 144 länder. Efter premiären i Sverige, som samlade cirka 300 personer i höstas, är Sverigeambassadören Jennie Kvintåhs i full färd med att planera nästa WED som sker den 18 november. Denna gång är tanken bland annat att gifta sportvärlden med näringslivet och politiken.

Det är ingen slump med tanke på att hon själv var ett stort alpint löfte som ung.

Dock har hon stött på viss patrull.

”Det är svårt att få aktiva idrottare att medverka eftersom de har ett extremt pressat schema och träningar. Så gott som varenda en som jag känner och som har slutat med karriären sitter på höga positioner eller är egenföretagare i dag.”

”De är upptagna människor samtidigt som det är viktigt att publiken ges chansen att ta i hand och exempelvis följa varandra på Instagram eller skapa kontakt på LinkedIn.”

Nya inslag i år är WedX-tal med inspiration från Tedtalks' samt speeddejting med talarna.

Ytterst är målet att svenska WED ska bli en plattform där alla kvinnliga initiativ kan samlas för att lättare överblicka alltifrån evenemang och nätverksträffar till att få hjälp att identifiera en lämplig coach, styrelseledamot eller rentav en rekrytering.

Läs även: Superentreprenören: "Vi nådde inte en halv miljard i fjol men i år blir det kanske det dubbla"

"Som entreprenör vill du ju hitta någon som kan hjälpa dig att lyfta dig och företaget till nästa nivå. Har du inte rätt mentor eller saknar mentor är det lätt att känna sig otroligt ensam som entreprenör."

Inom ramen för det egna bolaget Amazeme drar hon nu i maj igång något hon kallar Amazing Meetings.

Upplägget går ut på att grupper av 6-8 personer ska få lära sig ett så kallat mastermind-tänk om hur kan man hjälpa både sig själv och andra att ta sig till nästa nivå.

”Att skaffa en coach är superbra, men alla kanske inte har råd med det och det kan dessutom vara svårt att hitta rätt coach. Jag vill jag ge ett alternativ som gör att man kan se till att få ut det bästa av det.”

Hon drar även igång Amazing Coaching under hösten med fokus på mental träning.

”Mycket av den mentala delen har jag med mig från min egen idrottskarriär och det är tack vare den som jag är där jag är i dag.”

Nyss hemkommen från en fyradagarssession i London med entreprenören och livscoachen Tony Robbins som bland annat lärde henne hur man går igenom eld strålar hon ikapp med ljuset utanför restaurangens fönster.

”Det var ett av de häftigaste evenemang jag har varit med om!”

Det vill inte säga lite det – för vi talar ändå om ett alpint löfte uppväxt i Malung, Sälen, som tävlade inom alla alpina discipliner och redan som tonåring kunde susa nedför backarna i minst 100 kilometer per timme.

Läs även: "Du blir en bättre människa på berget" – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr

Baksidan med våghalsigheten var att hon drog på sig så mycket skador att hon till slut inte hade något annat val än att överge drömmen om en alpin karriär.

Det var redan under tidiga skidkarriären hon kunde notera att män och kvinnor behandlas olika. En sådan skillnad gällde träning.

”Jag fick min första allvarliga skada redan när jag gick i första ring på gymnasiet och skador har ju ofta en koppling till hur man tränar. På den tiden fanns ingen forskning om hur kvinnlig anatomi fungerar vid träning, bara om manlig.”

Och även om många vänner finns kvar från tiden på skidgymnasiet gjorde skadorna att stora delar av hennes skyddsnät mer eller mindre försvann över en natt.

Efter skidkarriären satsade Jennie Kvintåhs bland annat på att skapa ett större evenemang för hela actionsport-scenen med alltifrån snowboard till skateboard med målet att genom fina priser och massmedial bevakning locka världseliten till Sverige.

Men då hon skulle äska pengar för evenemanget och träffade män slutade det nio gånger av tio med en klapp på huvudet och beskedet hon inte ville ha – hon kunde få utrustning, men inget finansiellt stöd.

Frågan är ändå om hon inte blev ännu mer frustrerad då hon vände sig till kvinnor och kunde bemötas med attityden: "vem tror du att du är?"

”Om kvinnor hela tiden säger att det finns ett glastak kan du ge dig fasen på att det finns ett till slut.”

Själv går hon liksom skiddrottningen Lindsay Vonn igång på adrenalinkickar och satsar på att hjälpa snarare än att stjälpa medsystrar.

Häromdagen blev hon dock uppgiven över hur långsamt arbetet med ökad jämställdhet går och frågar sig retoriskt varför Hanna Marklund blir hånad när hon kommenterar fotbolls-VM och varför vi talar mer om kvinnliga politikers kläder än deras budskap.

”Hade samhället och näringslivet tagit jämställdhetsfrågan på större allvar hade det hänt något för länge sedan.”

Serieentreprenören ser ändå positiva tecken eftersom klyftan mellan manlig/kvinnligt ledarskap har minskat och hon tror att både könen har mycket att lära av varandra.

Det vill säga manliga ledare med ett så stort självförtroende att det kan straffa både dem själva och företaget kan lära sig att bejaka mjukare sidor, medan kvinnor kan lära sig att bli bättre på att ta för sig.

”Just det här med att göra kvinnor modigare hoppas jag att hubben ska kunna bidra till.”