Fotograf: Nicki Dugan Pogue /Flickr, Unspash, Pexels

Manspreading kan minska din sociala kredit – bokstavligen

I Beijing kan det komma att kosta att göra en manspread med Kinas nationella sociala kreditsystem. 

Redan 2015 i New York insåg man det sociala problemet med manspreading och transportmyndigheter ryckte in. De försökte motarbeta problemet genom att sätta upp affischer som bad resenärer att hålla ihop benen och ta upp mindre utrymme. 

Det digitala övervakningsystemet ska i en nationell databas föra statistik över medborgarnas sociala kreditvärdering. Nu vill Beijings transportmyndighet minska på manspreaden genom att koppla det ”okultiverade” beteendet till den social krediten. Andra idéer är att den sociala krediten ska påverkas om resenärer äter eller smiter in i tunnelbanan utan att ha betalat, enligt South China Morning Post

LÄS ÄVEN: Fintechbolaget som är större än Goldman Sachs – och ger Trump kalla kårar

Hittills har olika byar och städer i Kina på variendrande sätt tagit sig an den stora visionen om att införa det sociala kreditsystemet i medborgarnas vardag. År 2014 släpptes en plan om ett rikstäckande socialt kreditsystem och målet var att det skulle vara inrättat 2020. Systemet är till för att straffa och belöna medborgare. Det som ska kopplas till det sociala kreditsystemet är betyg, anställningshistorik, onlinebeteende, tillsammans med andra beteeden.

De invånares som inte följt statliga direktiv hamnar på en nationell “svartlista”. Är de på listan får de inte resa med flyg, åka på semester eller låta sina barn gå på dyra privatskolor. Idag finns det över 23 miljoner medborgare som hamnat på listan. Merparten av de svartlistade är gäldenärer, men även sådana som inte betett sig anständigt på flyg eller straffats för att ha rökt på ett höghastighetståg.

LÄS ÄVEN: Beijing – det nya Silicon Valley? Här är 4 megatrender som talar för det

Med en hög social kredit kan medborgare få gratis sjukvård eller avdrag på elräkningar. Pekings kommunalråd föreslår att det ska gå att återfå en bättre social kredit genom att ställa upp volontärer.

Det råder delade åsikter om det sociala kreditsystemet. Vissa tycker att det är ett effektivt sätt att reglera andra ifrågasätter om det går för långt. 

LÄS ÄVEN: Här är 8 experttips – till den som vill expandera i Kina


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST