Fotograf: Privat/Pexels

I huvudet på en investerare: ”Jag tror på någon form av tough love”

Följ med i Veckans Affärers nya artikelserie om investerare. 

Vad är egentligen viktigt för investerare? Hur tänker de kring värdet, och vad får dem att falla för ett bolag? Häng med i Veckans Affärers nya artikelserie om investerare. Den här veckan har vi knackat på hos Linus Dahg partner i det finska private equity-bolaget Inventure.

Vad går du och funderar på just nu?

”Vi håller på med ett jättestort jobb där vi försöker analysera var världen och Inventure är år 2030. Vi tittar på de stora makrotrenderna och fnular på frågor som om venture capital kommer att finnas kvar då och om tidpunkten inneburit slutet på kapitalismen som den ser ut idag.”

Vad får dig att falla för ett bolag?

”Det är oftast knutet till entreprenörerna. Det är människor som förändrar världen, som gör det omöjliga möjligt. De ska ha en känsla av vad de kan och veta vad de inte vet. Och ha en passion. Att vara entreprenör är inte bara ett jobb, det är ett inre driv.”

Hur säger du nej?

”Jag tror på någon form av tough love. Man kan inte säga nej på något annat sätt än hur det verkligen ligger till, men det får inte vara sårande eller handla om saker som de inte kan kontrollera. Om vi tycker att teamet är svagt så kan vi inte säga det utan då säger vi kanske att ni som team måste kompletteras med x, y, eller z. Och så är det viktigt att poängtera att det är vår subjektiva bedömning.”

Hur tänker du vad gäller värdet?

”Vi tycker att det finns ett enormt värde i att tjäna pengar. Vi vill skapa lönsamma och hållbara företag över tid och då är det viktigt hur mycket omsättning och vinst de kan generera. Det ger också större möjligheter för entreprenörerna.”

Hur tänker du kring jämställdhet när ni investerar?

”Vi har gått igenom ett stort trendskifte där det tidigare var få kvinnliga entreprenörer men nu blir fler och fler. Som i alla förändringar tar det tid och måste byggas från botten och upp. Vi har medvetet skapat ett diversifierat team med fem kvinnor, sex män och sex olika nationaliteter så att vi inte har för många blindspots. Vi involverar oss i många Female founders event. Men det är inte bara könsfrågan, vi jobbar också med med andra mångfaldsfaktorer som religion och handikapp. Det är viktigt att ta en aktiv roll i det här annars sker det ingen förändring.”

När sover du inte gott om natten?

”Antingen när det för varmt, för jag blir ofta för varm. Eller när jag är för stressad, vilket oftast händer när jag har för många bollar i luften som jag ligger och tänker på. Jag har också en cynisk ådra som gör att jag funderar på vart världen är på väg. Det kan också hålla mig vaken på nätterna.”

Missa inte: Unika listan: 74 svenska bolag som ska fixa globala hållbarhetsmålen