Gates och Bezos älskar hans heta snillebolag

Svenska Climeon får hjälp av Bill Gates och Jeff Bezos superfond för att rulla ut 1 miljon smarta kraftverk som gör el av varmvatten. Thomas Öström avslöjar hur dealen syddes ihop, varför kärnkraften redan är körd och exakt när han insåg att han måste börja bygga bolag som kan rädda världen.

I en ganska anonym byggnad i Stockholmsförorten Kista har Climeon sitt huvudkontor. Där Nokia tidigare har suttit är nu tre våningar vikta till en testanläggning där värmekraftbolagets maskiner kontrolleras innan de skickas ut i fält.

"Här inne finns det roliga", säger bolagets vd och medgrundare Thomas Öström när han öppnar dörren till den skarpt upplysta lokalen.

Markeringar i det blanka golvet visar var man ska sätta fötterna för att undvika högspänning. Där inne pilar leveransprojektledare omkring och stämmer av maskiner som står uppställda på rad inför att de ska skickas till en kund i Japan.

Thomas Öström pekar på en maskin, som utvändigt ser ut ungefär som ett robust kylskåp, och säger:

"Här ser du en högstandardiserad kraftkloss. Stoppar du in kallt och varmt vatten får du el för ungefär 250 villor. Det är mycket kraft i en liten kloss", säger han.

Det varma vattnet kommer antingen från...

Läs hela intervjun på vår premiumsajt VA Insights:

  • Historien om hur man lyckades få superfonden som backas upp av bland andra Bill Gates, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Jack Ma och Richard Branson på kroken.
  • ...och vad samarbetet innebär.
  • Historien bakom Climeon – och vägen framåt.
  • Hur han formar sitt bolag genom att gå in på den tuffaste marknaden först.
  • Filosofin som driver Climeon.
  • Nästa stora grej inom greentech, enligt Thomas Öström.


Prova utan kostnad i 30 dagar


Redan prenumerant? Läs hela artikeln här!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST