Fotograf: Unsplash/Anna Schori

”Nu vill vi resa djupt istället för långt”

Allt fler flygbantar. Men längtan efter nya upplevelser kvarstår – nu kommer slow travel och nya heta destinationer på hemmaplan, skriver Johan Åkesson. 

Låt mig föregå eventuell kritik om dubbelmoral i denna krönika som jag skriver från en takterrass i Los Angeles, som jag klurade en del på i London i julas och som jag försökt blunda för under flertalet flygresor till andra amerikanska och europeiska städer under 2018.  

Jag reser mycket, har gjort det i 20 år och skapat mina yrkesroller därefter. För detta har jag på sistone kommit att bli min egen största kritiker. Instagrambilderna från mina resor blir allt färre, googlingarna efter attraktiva upplevelser på tågavstånd desto fler. Att boka en flygbiljett har för mig börjat kännas som att boka bord på ett steakhouse. Både mossigt och lite fel (men också en smula gött, varav den totala ambivalensen).

Vi svenskar flyger nästan fem gånger mer än det globala genomsnittet, enligt en rapport som Chalmers har gjort på uppdrag av Naturvårdsverket. Och samtidigt som flygskammen växer och flygbantning blir vår nya LCHF, märks ett stort intresse för de närmre upplevelserna. Svenskarna väljer Sverige som semestermål mer än två gånger så ofta som Europa, visar Resebarometern 2018. I en annan undersökning, från SJ och Sifo 2018, angav 17 procent att de har ökat sitt resande inom Sverige jämfört med för tre år sedan.

Resandet börjar att ta sig nya former. Växande trender pekar åt andra håll än bortom molnen och det finns mycket att göra i väntan på smartare flygbränsle, stora politiska beslut eller, ja, planetens undergång. Jag förutspår tre fokus framåt:

Slow travel: Slow food, mindfulness, digital detox. Uttrycken för konsumentens drivkrafter och drömmar är redan många. Slow travel kan bli nästa. Antalet resor blir mindre viktigt, hur djupt du kan resa in i den besökta kulturen och destinationen desto viktigare. Status och lyx kommer handla allt mindre om hur ofta eller långt bort du rest (när sa någon senast ”Bali, wow”?) och mer om hur länge du kunnat ta dig tid att resa och hur pass närvarande du förmådde dig att vara under resan. 

Upplevelsetåg: Parallellt med den strukturella utvecklingen av tågbanor, logistik i internationella förbindelser samt innovationer kring snabbtåg (kom igen, Hyperloop!), finns en potential i re-designande av befintliga snigeltåg. Låta dem ta tid, men fylla dem med nya upplevelser och bekvämligheter. Om kupén liknar ett hänghotell i något hipstermecka, och events avlöper varandra på varje avgång, kan – ursäkta klyschan – resan kanske bli målet. 

Millennifierad destinationsutveckling: Kan vandringsstugan också servera Mathias Dahlgrens kalops i take-away-skålar samt hyra ut Haglöfs-kängor? Kan fler nordiska weekend-slott lära sig snurra ihop kvalitetscocktails och skapa interaktiva konstupplevelser värda att köa till? Norrköping är inte New York, precis som att ett nikotinplåster inte är en cigg på en uteservering i vårens första värmande sol. Men man måste börja någonstans.

För bara några år sedan fanns inga värdiga alternativ till varken kött eller mejeri. Nu blöder växtburgarna och havrefält förvandlas till krämiga lattes. Plötsligt kan en nattklubb dyka upp i Älvkarleby som ett värdigt substitut till Berlin. Dessa dagar är ingenting omöjligt. 

Nästa krönika skriver jag från en takterrass i Västerås.

Johan Åkesson är trendanalytiker på innovationsbyrån Sprillo. 

Läs även: Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.