Fotograf: Pexels

Här är de mest jämställda bolagen med bäst kursutveckling på börsen

Antalet höguppsatta kvinnor i börsnoterade bolag är högre än någonsin, och allt fler kvinnor besitter vd-positioner bekräftar Allbrights årsrapport för 2018. Vinnare i jämställdhet kan även innebära vinnare på börsen.

Av de 329 börsnoterade bolag som kan hamna på jämställdhetsstiftelsen Allbrights ”gröna” lista är det endast 47 som lyckas bli nominerade. Det är antalet kvinnor i ledningsgruppen och andelen av dessa som besitter linjepositioner samt antalet kvinnor i styrelserummet avgör om man får vara med eller inte.

Det finns både vinnare och förlorare i kampen om att hamna på listan. Nedan följer en topp 25-lista av bolag som är gröna både i jämställdhet – men även gröna i kursutveckling på börsen.

Läs även: Allbrights vd: Blandade bolag är bättre bolag – det handlar om lönsamhet

Högst upp på listan hamnar BioArctic med hela 214% i aktieutveckling. BioArctic börsnoterades 2017 och är ett forskningsintensivt biofarmabolag som fokuserar på att utveckla nya behandlingar mot sjukdomar som drabbar det centrala nervsystemet. Vd för bolaget är Gunilla Osswald.

En annan toppkandidat är Corem Property Group som levererar en årsutveckling på över 44%. Corem är ett fastighetsbolag vars syfte är att förvärva, förvalta samt förädla fastigheter i heta områden på svensk och dansk mark. Corems ledningsgrupp är jämnt könsfördelad och består av tre kvinnor respektive tre män, där vd, Finanschef och Fastighetschef representeras av kvinnor.

Även modejätten H&M och Wallenbergmaskinen Investor visar höga siffror och besitter stolta platser på Allbrights gröna lista.

Aktie Kursutveckling 1 år
Bioarctic B 214%
Bactiguard Holding B 62%
Corem Property Group A 44%
Sweco A 39%
Wihlborgs Fastigheter 38%
Sweco B 36%
Arjo B 35%
Immunovia 29%
Midway B 29%
Castellum 27%
Knowit 26%
Midway A 25%
Wallenstam B 25%
NP3 Fastigheter 21%
Atrium Ljungberg B 20%
Investor A 19%
Investor B 17%
Hennes & Mauritz B 15%
Mycronic 15%
Humana 15%
Ambea 14%
Oncopeptides 14%
Industrivärden C 14%
Immunicum 13%
Duroc B 13%
Källa: Avanza & Allbright  

Läs även: Att ignorera kvinnor kostar för riskkapitalisterna