Fotograf: Pixabay

Svaga svenska kronan gynnar danska pendlare: ”Påverkar tydligt trafiken över bron”

Ökad omsättning men minskad vinst för Öresundsbron. Förklaringen? En svag svensk krona.

Öresundsbron redovisar ökande omsättning och en minskad vinst i det första kvartalet. Den svaga svenska kronan påverkade negativt. Den senare påsken påverkade också.

Omsättningen uppgick till 411 miljoner danska kronor (408), en ökning med 1 procent mot föregående år. Totalt minskade vägtrafiken med 2 procent, men lastbils- och busstrafiken ökade.

Rörelseresultatet blev 287 miljoner danska kronor (281), med en rörelsemarginal på 69,8 procent (68,9).

Resultatet efter skatt blev 61 miljoner danska kronor (448), en minskning med 86 procent mot föregående år. Värdeförändringar påverkade med -225 miljoner (149).

"En försvagad svensk krona påverkar tydligt intäkterna och trafiken över bron, särskilt bland privatkunder i Sverige. Men kronkursen är gynnsam för danska kunder och vi gläds åt att fler BroPass-kunder i Danmark reser mer för att uppleva den svenska sidan. Genom vår förmånsklubb jobbar vi intensivt för att öka trafiken i båda riktningarna", säger Caroline Ullman-Hammer, vd för Öresundsbron, i en kommentar.

Läs även: Redan rekordsvaga kronan får mer stryk efter dagens riksbanksbesked


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.