Fotograf: Marcio Jose Sanchez / AP / TT

Nya smällen för Facebook: Sålde användardata – kan få böta 48 miljarder

Uppger själva att man kan få 5 miljarder dollar i böter för Cambridge Analytica-skandalen.

Facebook meddelar att man kan få böter på upp emot fem miljarder dollar (47,7 miljarder kronor) från Federal Trade Commission, FTC.

Läs även: Facebooks nya blunder: Laddade av misstag upp 1,5 miljoner mejladresser

Bolaget har redan åsidosatt tre miljarder dollar, vilket offentliggjordes i samband med delårsrapporten för första kvartalet på onsdagen. Men bolaget estimerar alltså att slutnotan kan landa högre än så.

FTC har utrett Facebook efter Cambridge Analytica-skandalen. Det man tittar på är om företaget begått övertramp på en uppgörelse med myndigheten från 2011. Under den lovade Facebook att dela med sig av användaruppgifter endast vid samtycke. Men i fallet med Cambridge Analytica sålde Facebook användardata utan deras vetskap om detta.

Washington Post rapporterade i början av året att FTC överväger rekordböter mot Facebook för att man misslyckats med att skydda användarnas data.

Mer läsning: Undersökning: 40-talister är värst på att sprida falska nyheter på Facebook


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.