Fotograf: Pexels

Blytung rapportdag med Swedbank på fortsatt fall

En lugn inledning för Stockholmsbörsens storbolagsindex på torsdagen. Under rapporteringens slutspurt kan dock vad som helst hända.  

På torsdagen når den pågående rapportperioden sin kulmen; närmare 60 bolag bara på Stockholmsbörsen bekänner färg och därutöver vankas en rad kvartalssiffror från de mindre svenska listorna och även från utlandet.

Vinnare inom large cap-segmentet är Evolution Gaming Group med en dagsuppgång på över 12%. Öppningens förlorare är Swedish Orphan Biovitrum, Bonava och Swedbank, vars aktie minskat med över 3% under morgonen. 

Bland morgonens rapportbesked var SKF:s resultat och marginal bättre än väntat men kullagerbolaget spår något lägre efterfrågan för andra kvartalet. Swedbank slog förväntningarna med stöd av tradingnettot men banken flaggar samtidigt för högre kostnader i spåren av penningtvättshärvan.

Läs även: Så går det för Swedbank i skuggan av skandalerna - allt om dagens rapport

SSAB:s rapport var bättre över hela linjen medan Assa Abloys resultat och marginal däremot var något under förväntan.

Telias ebitda-resultat exklusive redovisningsstandarden IFRS16 sjönk med 4 procent i första kvartalet. Teleoperatören upprepade budskapet att ett svagare första halvår kommer att följas av ett starkare andra halvår.

Sobis intäkter i det första kvartalet kom in lägre än förväntat. En stor del av den negativa differensen går att hitta i intäktsraden för det nyligen införvärvade läkemedlet Synagis.

"Eftersom Synagis är en brett distribuerad produkt har vi även sett lagerjusteringar i grossistledet i samband med övergången. Efterfrågan är fortsatt stark och har inte påverkats negativt av ägarbytet", skrev Sobis vd Guido Oelkers.

Terminerna för de ledande börserna i Frankrike och Tyskland låg på +0,1 procent vid 9.30-tiden och för Stockholmsbörsens OMXS30 noterades också ett plus på 0,1 procent i terminen.

De ledande börserna i New York backade svagt på onsdagen efter att flera rapporter fått blandat mottagande. I Asien utvecklades torsdagens börser i varierad riktning med plus i Japan men nedgångar i Fastlandskina.

På råvarumarknaden har det på morgonen varit små rörelser i både olje- och basmetallpriser.

Gamingsektorn på Stockholmsbörsen får sällskap av ett inom branschen ikoniskt varumärke när franska Atari genom en parallellnotering tar steget till First North på torsdagen. Listningen på First North sker i form av depåbevis.

Svenska aktier som handlas utan rätt till utdelning från och med torsdagen: Alfa Laval (5:00 kr), Biotage (1:50 kr), Christian Berner (0:75 kr), GHP Specialty Care (0:30 kr), IAR Systems ( 5:00 kr), Nordic Waterproofing (4:00 kr), OEM (6:75 kr), Semcon (3:00 kr) och Skåne-Möllan (11:00 kr).

På dagens fortsatta rapportagenda finns bland annat Atlas Copco klockan 11, Indutrade klockan 12 och Loomis så sent som klockan 18.

Makroagendan

* KI: konjunkturbarometern april kl 9.00

* Riksbanken: räntebesked kl 9.30

* Riksbanken: presskonferens med Stefan Ingves kl 11.00

* Storbritannien: CBI ordertrender april kl 12.00

* USA: order varaktiga varor mars kl 14.30

* USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

* USA: Kansas City Fed index april kl 17.00

* Riksdagen: frågestund kl 14.00


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST