Fotograf: Tommy Fondelius

Han bytte rädsla och dåligt samvete mot ett kärleksfullt ledarskap: ”Idag bjuder jag in andras perspektiv”

Ett ärligt och öppet samtal med sin chef blev managementkonsulten Johan Reunanens vändpunkt i livet. Idag är han en stark anhängare av det kärleksfulla ledarskapet. Och en nykter alkoholist.

"Att leda andra bygger på relationer. Men att skapa kärleksfulla relationer förutsätter att man kan skapa en kärleksfull relation till sig själv. Och ha en ärlig kommunikation med sig själv."

Vi träffas i ett konferensrum med utsikt över Stockholm. Där, på tolfte våningen i ett av Hötorgshusen, ligger Cordial där Johan Reunanen sedan 10 år tillbaka är managementkonsult med ansvar för ett team på 12 medarbetare. Idag sitter han också i ledningsgruppen och är delägare.

Det var ett ärligt och öppet samtal med sin chef Linus Malmberg som blev vändpunkten i hans liv. Och det första mötet med ett kärleksfullt ledarskap.

Definitionen av kärleksfullt ledarskap enligt Johan Reunanen

Det kärleksfulla ledarskapet bygger på att skapa funktionella (kärleksfulla) relationer till de individer som jag som ledare leder. Det börjar med mig själv, sedan individer och därefter team.

En funktionell relation behöver adressera fyra områden: en ärlig kommunikation, en respekt för gränser, tillit till person och förmåga och en acceptans för verkligheten.

"Det var torsdagen 12 november för tre år sedan, ett datum jag aldrig glömmer. Linus frågade om jag ville äta middag med honom. Jag var så fruktansvärt trött, mina batterier var helt urladdade. Jag trodde att det var jobbet som bar hela skulden och tänkte att en längre tjänstledighet skulle lösa alla problem."

Anledningen till att Johan Reunanen vågade öppna sig för sin chef var för att chefen själv visat sig sårbar tidigare i deras relation. Han upprepar sin chefs kommentar under middagen.

"Tid? Du kan få så mycket tid du vill, men jag tror inte att det kommer att lösa problemet. Du måste ta reda på varför du mår dåligt och vad som får dig att må bra."

Redan på måndagen veckan efter hade Johan Reunanen påbörjat en terapivecka på Kanarieöarna på Cordials bekostnad. Han behövde inte ens ta semester.

Läs även: Depressionerna gjorde henne till entreprenör: "Jag kände mig som en loser och trodde att jag var oanställningsbar"

Väl där fick han ett antal förhållningsregler, ingen alkohol, telefon eller annan kontakt med omvärlden.

"Jag var livrädd för att inte kunna fly bort från mig själv."

Det tog bara en dag innan han med hjälp av sin terapeut Micke, som själv varit nykter i 20 år, kom fram till att han var alkoholist.

"Det var med sorg i hjärtat jag tog emot den insikten eftersom alkoholen varit en av mina bästa vänner i så många år och någonstans trodde jag att nu skulle allt kul vara över. Det hade aldrig tidigare slagit mig att jag var alkoholist, jag var ju bara en festglad kille."

Johan Reunanen, som växte upp utanför Timrå och i Sundsvall, gjorde sin dryckesdebut i tidiga tonåren. Han insåg snabbt att han var bra på att dricka.

"Jag kunde dricka mycket mer än andra och hade aldrig baksmälla. Jag var rödhårig och blek. Inte för att jag var mobbad men med alkoholen kunde jag slappna av."

Första gången han blev räddad från sitt alkoholberoende var när han under en period i London träffade Melissa, en mormon från Australien.

Under studieåren la han istället allt fokus på skolan.

"Jag knarkade betyg istället för att dricka. Jag pluggade 55 till 60 timmar i veckan. De prov jag inte fick högsta betyg i skrev jag om. Så korkat kan jag tycka idag."

En utbytestermin i Saitama i Japan blev en ordentlig utmaning för den ambitiösa studenten, inte minst för att alla kurser oväntat var på japanska. Ett par öl på en fest i Kobe för att fira att han trots allt klarade studierna blev hans återfall.

"Det blev fler än ett par, det blev 18. Dagen efter mådde jag jättebra. Det var kvittot jag behövde för att börja dricka igen."

Läs även: "Du blir en bättre människa på berget" – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr

Efter en inledande karriär i Danmark flyttade han efter sina kompisar som alla redan flyttat till Stockholm. Där hittade han såväl fru som jobbet som managementkonsult på Cordial. Han fortsatte att festa, som vilken 30-åring som helst tyckte han.

Terapiveckan på Kanarieöarna blev en väckarklocka.

"Det är en av de största milstolparna i mitt liv. För första gången fick jag möta mig själv och se på alla beteenden jag hade. Perfektion är tyvärr ganska hyllat i näringslivet. Jag hade alltid frågat mig vad som händer om det jag gör inte är perfekt eller om andra ser mig för den jag är. För mig handlade allt om en rädsla för att bli ensam."

Idag vet han att perfektion inte är särskilt kärleksfullt och han jobbar hårt på att lära sig att respektera och definiera sina gränser.

"Jag kom tillbaka från terapiveckan på Kanarieöarna med ett antal regler som jag skulle följa under ett år, inte jobba mer än 40 timmar i veckan, inte byta jobb, lägenhet eller partner och gå på 12-stegsmöten tre gånger i veckan."

Han tog separata samtal med alla i sitt team på Cordial.

"Jag behövde träna på att vara ärlig för annars skulle jag börja dricka igen. Jag behövde också jobba på att jag är en person som behöver ta hand om Johan. Många av mina kollegor delade med sig och vi fick många tillitsfulla samtal. Något som är grunden i ett kärleksfullt ledarskap."

Läs även: Hon smygjobbade på toaletten och låg vaken om nätterna – nu lovordar hon cirkulärt ledarskap

Kärleksfullt ledarskap handlar också att man som ledare måste erkänna för sig själv och andra att man inte sitter på alla svar.

"Om du blir utsedd till chef ena dagen förväntas du plötsligt sitta på alla svar nästa morgon. Det är ju orimligt, svaren har ju knappast kommit till dig över natten. Därför är det så viktigt att man som ledare eller chef kan släppa skölden. Det handlar ju i grund och botten om att jag som chef visar att jag är mänsklig. Det skapar både en möjlighet för personer i teamet att ta ansvar och för mig som chef att delegera."

Johan Reunanen menar att de flesta fortfarande anser att det är de hierarkiska strukturerna som visar vem som kan mest.

"Varför skulle det vara så? I mitt team är vi 12 personer. De andra i teamet känner kunden mycket bättre än vad jag gör och uppgifterna blir alltid bättre utförda om vi gör dem tillsammans än om jag skulle göra dem själv."

Han berättar att han tidigare varit en väldigt rädslostyrd ledare som blev arg om han kände att någon underminerade hans position.

"Tidigare använde jag min ställning och makt för att trycka till. Idag bjuder jag in andras perspektiv på ett öppet och sårbart sätt. Vad ser ni som inte jag ser? Alla är viktiga för att få en bra bild av verkligheten."

Han är också noga med att säga det han menar och mena det han säger för att mottagarna inte ska behöva tolka det han säger hela tiden.

"Det kräver mer mod av mig som ledare men det är mycket mer effektivt än att vara för hård eller för snäll. Dessutom sover jag mycket bättre om natten när jag inte behöver gå runt och bära på hemligheter eller dåligt samvete. När jag själv gör fel och ramlar tillbaka i mina gamla beteenden försöker jag be om ursäkt så snart som möjligt, även om det kan vara svårt ibland."

Vad händer om folk springer åt fel håll?

"Då får man ta en dialog om det. Det finns en utbredd missuppfattning att det inte är kärleksfullt att säga till om någon går åt fel håll. Vi förväxlar ofta kärleksfullt med snällt. Men det är inte snällt att inte säga till, det är brist på ledarskap. Att vara snäll är också att ta ansvar för mottagarens känslor, man maskerar sin egen feghet."

Effekterna av ett kärleksfullt ledarskap är tydliga menar Johan Reunanen.

"Jag jobbar hälften så mycket men skapar mer än fyra gånger så mycket resultat i form av projekt och försäljning. Mina kollegor i teamet utvecklas snabbt och blir befordrade snabbare än förut, jag är lugn och trygg i min roll som ledare, jag är nykter och kan fortsätta utvecklas som managementrådgivare."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST