Fotograf: Richard Drew/AP

Tung affärstidning dissar Spotifys aktie: ”Uppsidan är inte värd risken”

Här är analysen som pressar Spotify på börsen.

Streamingjätten Spotify backade med 2,7 procent under gårdagen efter att Buckingham Research sänkt sin riktkurs för bolaget och företaget uppmärksammats i Barron´s.

Barron´s rubrik lyder: "Spotifys aktie är riskabel på grund av att musikindustrin inte förändras tillräckligt snabbt".

Aktien har gått upp och ned mer än Mariah Carey´s röst i hiten "Emotions", skriver tidningen Barron´s. Som högst har den noterats i 198:99 dollar och som lägst i 103:29. Nu handlas den till 140 dollar.

Spotify överraskade Wall Street negativt i februari när bolaget förutsåg att bruttomarginalen skulle falla till mellan 22 och 25 procent i år från 26,7 procent i fjärde kvartalet i fjol.

Samtidigt har analytikerna mer än dubblerat sin förlustprognos för Spotify i år till minus 1:48 dollar per aktie, vilket innebär att tidpunkten för vinst på helår flyttats fram i tiden. För ett år sedan var Wall Street övertygat om att den första årliga vinsten skulle inträffa 2020, men just nu är det snarare 2021 som gäller.

Utan vinst är det svårt att värdera bolaget. Försäljningsmultipeln på 3,4 är inte överdriven för ett växande techbolag, skriver Barron´s.

Spotify kan mycket väl bli lika oumbärligt för investerare som det är i tonåringens mobil, men för att det ska hända måste industrin underliggande struktur ändras radikalt under de kommande decennierna och att det stora techgiganterna tappar intresset för att konkurrera på Spotifys spelplan.

Anledningarna till att investerare älskar Spotify är flera, snabbväxande, fokus på unga, moln- och prenumerationsbaserat och en visionär grundare. Just nu satsar Spotify stort på podcast, ett område som bara i USA väntas mer än dubbleras till 659 miljoner dollar från 2017 till 2020.

Det är den potentialen som ligger bakom dagens värdering på 25 miljarder dollar. Men till nuvarande värdering är den eventuella uppsidan inte värd risken skriver Barron´s.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST