Fotograf: Thomas Hartwell/TT, Wikimedia commons

10 globala problem som snart är ett minne blott – tack vare teknikutvecklingen

Bota demens och förutspå jordbävningar? Snart kan lösningarna till flertalet globala problem vara här, åtminstone om vi ska tro ansedda tidskriften MIT Technology Review.

Kan teknikutvecklingen få bukt på våra problem eller skapar den bara nya?

Det klassiska exemplet är att en kniv kan användas för två saker: som verktyg och som vapen.

Ansedda tidskriften MIT Technology Review är kanske inte helt oväntat övertygad om att teknikutvecklingen mest är till gagn för mänskligheten.

Nu listar tidsskriften tio globala utmaningar som man är övertygad om att snabb teknikutveckling kan lösa. 

1. Koldioxidsekvensering
Flera bolag är i full färd med att utveckla processer kring återvinning av koldioxid vid framställning av produkter som bränsle, kolfiber och betong. Och många forksare funderar på utvecklingen av billiga metoder för att permenant lagra de miljardtals ton koldioxid som ska tas bort från atmosfären.

2. Skalbar energilagring i kraftnät
Förnyelsebara energikällor som vind- och solkraft blir allt billigare och vanligare, men de alstrar ingen elektricitet när solen går i moln eller vinden mojnar.

Kostnaden är hög för att bygga batterier som kan kopplas till kraftnät för att lagra energi. Därför håller såväl forskare som startupbolag på att utveckla billigare former av den sortens lagring med alltifrån "flödande batterier" till tankar fyllda med smält salt.

3. Uppstädning av haven
Miljardtals mikroplaster flyter genom världens hav som en effekt av att plastpåsar och annat bryts ned och förgiftar djur och människor. Tidigare såg det ut att kunna ta århundraden att rensa haven från all plast, men nu har det utvecklats metoder för att tackla den massiva ansamlingen av plast och därmed snabba på processen väsentligt. 

4. Energieffektiv avsaltning
Jorden har 50 gånger mer saltvatten än färskvatten. I takt med att världens befolkning växer och klimatförändringarna intensifieras växer sig behovet av färskvatten alltmer akut.

Israel har lyckats bygga världens största anläggning för avsaltning av havsvatten, men metoden så energikrävande att den inte löser vårt globala problem. Nu har det dock utvecklats nya membran och elektrokemiska tekniker som gör bräckt vatten möjligt att använda för bevattning.

5. Förutspå jordbävningar
Medan vi kan förutspå orkaner redan dagar eller rentav veckor innan de slår till, kommer jordbävningar ofta som en överraskning. Nu pågår arbete för att kunna förutspå jordbävningar med några timmars förvarning, vilket kommer hjälpa länder att evakuera folk i tid.

6. Universellt vaccin mot influensa
Pandemisk influensa är ovanligt, men dödligt. Minst 50 miljoner människor dog under spanska sjukan 1917, och närmare en halv miljon människor dog när sjukdomen gjorde comeback 2009. Framtagningen av ett universellt vaccin mot influensa, som skyddar mot mindre skadliga sjukdomar och riktiga farsoter, är därför en avgörande utmaning.

7. Behandling av demens
Fram tills nu har forskarvärlden inte riktigt förstått hur Alzheimers sjukdom fungerar, men på sistone har framsteg inom såväl neurovetenskap som genetik spridit ljus i frågan. Kanske kan framstegen bli nyckeln till de ledtrådar som krävs för att vi ska kunna bromsa de förödande effekterna av demens - eller lyckas bekämpa sjukdomen helt.

8. Säkra förarlösa bilar
Självstyrande bilar har testats på allmänna vägar, men eftersom systemen som styr bilarna har svårt att hantera kaotiska trafiksituationer och svåra väderförhållanden måste de bli säkrare innan de kan säljas på bred front. Med säkra förarlösa bilar skulle de närmare 1,25 miljoner dödsfall som sker i trafiken varje år förhoppningvis kunna förhindras. 

9. Förkroppsligad AI
En video där Boston Dynamics-roboten Atlas hoppar upp och ned likt en kommandosoldat blev viral förra våren. Och för två år sedan pulveriserade Alpha Go världens bästa spelare i anrika brädspelet Go.

Så kallad generell artificiell intelligens, AGI, är beroende av förmågan att relatera interna datorbaserade processer till saker i den fysiska världen. Om en Atlas kunde utrustas med Alpha GO, skulle ett viktigt första steg tas mot att få robotar att fungera ungefär på samma sätt som människor och djur.

10. Avkodning av hjärnan
Forskare inom neurovetenskap är mer eller mindre säkra på att allt vi tänker och alla våra rörelser kodas någonstans i hjärnans miljardtals neuroner.

Löser vi frågan hur vår hjärna lagrar och kommunicerar tankar och rörelser, skulle vi kunna nå genombrott för behandling av schizofreni eller till och med skapa direkta gränssnitt från datorer till hjärnan. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.