Fotograf: Michael Probst

Zalando överraskar med omvänd vinstvarning – aktien rusar

H&M:s ärkerival Zalando flaggar för högre vinst än marknadens förväntningar.

E-handelsbolaget Zalando förväntar sig ett justerat rörelseresultat över rådande marknadsförväntningar för det första kvartalet. Det framgår av ett pressmeddelande från bolaget på måndagskvällen.

Zalando spår att det justerade rörelseresultatet kommer att vara positivt och uppgå till ett ensiffrigt miljontal, alltså 1-9 miljoner euro. Marknadsförväntningarna, enligt en sammanställning som bolaget självt gjort, låg inför beskedet på -10 miljoner euro, enligt pressmeddelandet.

Zalando bedömer samtidigt att tillväxten för GMV ("gross merchandise value", ett mått på värdet på produkter sålda via Zalandos plattform) och intäkterna kommer att ligga i linje med marknadsförväntningar, kring 23,0 respektive 15,2 procent.

"Vi är nöjda med vår utveckling i det första kvartalet, den visar att vi är fokuserade på bra exekvering. Resultatet (för det första kvartalet; reds anmärkning) är i linje med bolagets helårsprognos", säger Zalandos finanschef David Schröder.

Zalandos helårsprognos är att GMV ska växa med 20-25 procent och att intäkterna ska ligga i den lägre delen av samma intervall. Bolagets helårsprognos är vidare att ha ett justerat ebit-resultat om 175-225 miljoner euro.

Rapporten för det första kvartalet släpps den 2 maj. Kinnevik äger 32 procent av Zalando.

Tyska e-handelsbolaget Zalandos aktie steg nära 9 procent i öppningshandeln i Frankfurt efter bolagets omvända vinstvarning från måndagskvällen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST