Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Värstingen kostar 920 kronor – här är börsens ”dyraste” aktier

Efter årets börsrally är det nu 9 bolag som kostar över femhundralappen. Det är upplagt för splittar som brukar vara en lönsam affär för placerare.

Svindyra aktiepriser har en avskräckande effekt och får vissa investerare att tveka. Det är en av anledningarna till att bolag genomför en så kallad aktiesplit. Om priset per aktie blivit opraktiskt högt kan ledningen besluta att dela upp aktien i flera.

Det spelar ingen roll ur värderingssynpunkt, men däremot finns psykologiska effekter. Forskning visar att det finns ett samband mellan split och positiv kursutveckling, vilket bland annat tidningen Privata Affärer uppmärksammat.

Det brukar kallas för "splitfest" och har flera förklaringar. För det första skickar beslut om aktiesplit en signal till marknaden. Det kan tolkas som att ledningen åtminstone inte bedömer aktien som övervärderad. Då hade de sannolikt avstått och istället väntat på att kursen faller tillbaka.

För det andra innebär ett lägre aktiepris att fler blir köpsugna. Plötsligt lockas gruppen av placerare som tidigare avstått på grund av den höga prislappen.

Lista: Här är börsbolagen med högst aktiepriser just nu

Fenix Outdoor 922
Autoliv 771
Evolution Gaming 760
AstraZeneca 742
Volati Pref 678
Samhällsbygnadsbolaget i Norden Pref 632
Mangold 610
Millicom 570
Hexagon 513
Biogaia 461
Källa: Infront  

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST