Fotograf: Skärmdump Jack Harries/Youtube

Youtube-stjärnan som blev klimataktivist och nu skapar kaos i London – uppmanar miljoner följare till protest

25-årige influencern Jack Harries är en av förgrundsfigurerna i ett klimatuppror som sprider sig i Storbritannien.

Brittiska Jack Harries blev känd genom Youtube-kanalen “JacksGap”, som han startade 2011 och senare drev med sin tvillingbror Finn Harries. Där dokumenterade bröderna sina resor och berörde frågor som psykisk ohälsa. 

Idag roddar han kanalen med närmare fyra miljoner prenumeranter själv. Och innehållet har förändrats drastiskt till att uteslutande kretsa kring klimatfrågan.

25-åringen, som är utbildad dokumentärfilmare och fotograf, har gjort flera filmer om klimatet. På sin Youtube-kanal har han bland annat publicerat material från filmen "The Kingdom", som skapades i samarbete med WWF. 

Veckans "Greta"

Vi lyfter fram engagerade, intressanta personer världen över som i sann Greta Thunberg-anda tar egna, nya och djärva grepp med koppling till näringslivet för en hållbar värld.

Jack Harries är också engagerad aktivist. I februari arresterades han under en protest med klimataktivisterna Extinction Rebellion i London, som utövar ickevåldsmotstånd i syfte att förhindra "ekologisk kollaps" och "mänsklig utrotning". Protesten organiserades som motreaktion till konferensen International Petroleum Week i London.

Sedan i måndags pågår en liknande protest av Extinction Rebellion i den brittiska huvudstaden. På onsdag morgon hade över 290 aktivister arresterats och polisen varnade gruppen för att genomföra sin plan att ockupera Londons tunnelbana. Även i Stockholm har gruppen protesterat. Under tisdagen blockerade ett hundratal aktivister riksdagen genom att spela döda. 

Jack Harries deltog senast i skolstrejk för klimatet i London - rörelsen som inspirerats av Greta Thunberg. Från att främst ha jobbat med Youtube, vill han nu lyfta klimatfrågan på sina sociala medier och uppmana unga till engagera sig. 

“Om du är under 25 år kommer klimatförändringarna att drastiskt påverka din framtid. Åtgärden vi gör idag påverkar hur allvarlig den framtida krisen blir. Om förändring inte kommer från toppen [...] så måste den komma från ungdomen”, skrev han i ett inlägg till sina 1,5 miljoner följare på Instagram efter protesten.

 

Läs även: Borgmästaren till lokala oljejätten: "Ställ om – annars drar vi er inför rätta"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST