Francois Henri Pinault och Bernard Arnault. Fotograf: Diana Ayanna / AP / TT, Wikimedia Commons

Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame

Familjerna bakom Frankrikes lyxvarumärken skjuter till pengar till brandhärjade katedralen.

Efter den förödande branden som på måndag kväll ödelade Notre-Dame-katedralen i Paris dröjde den inte länge innan Frankrikes president Emmanuel Macron gick ut och lovade en återuppbyggnad.

”Vi lyckades bygga den här katedralen för mer än 800 år sedan och under århundradena har vi byggt ut och förbättrat den, och jag säger väldigt högtidligt till er i kväll att den här katedralen – vi ska återuppbygga den, allihop tillsammans”, sade presidenten, och meddelade att en insamling upprättats.

Och det dröjde inte länge innan donationerna började strömma in, skriver Financial Times.

Nu har dessutom Frankrikes två rikaste familjer gått ut och lovat pengar till återuppbyggnaden av den medeltida katedralen, som är en av världens mest välbesökta monument.

Bland de största välgörarna syns familjen Arnault, som äger lyxgruppen LVMH där varumärken som Louis Vuitton, Dior och Moët & Chandon ingår, och som utlovade hela 200 miljoner euro (drygt 2 miljarder kronor) till återuppbyggnaden av nationalklenoden Notre-Dame.

Läs även: Så blev Bernard Arnault Europas rikaste man – lyx, intriger och fientliga övertaganden

”I solidaritet med den här nationella tragedin är familjen Arnault och LVMH Group associerade med återuppbyggnaden av den här extraordinära katedralen, som syboliserar Frankrike, dess arv och dess enighet”, hette det i ett uttalande på tisdagen.

Även familjen Pinault, som äger lyxbolaget Kering och familjens holdingbolag Artemis, utlovade 100 miljoner euro (drygt 1 miljard kronor) för att hjälpa till med restaureringen. Kering inkluderar varumärken som Gucci, Yves Saint Laurent och Balenciaga.

”Den här tragedin slår mot alla fransmän och bortom dem som är fästa vid de spirituella värdena”, sade Francois Henri Pinault, vd för Artemis, i ett uttalande.

”Mötta av en sådan tragedi vill alla ge livet tillbaka till den här juvelen i vårt arv.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST