Fotograf: Chinatopix via AP / TT

Jack Ma står på sig om ökänd 72-timmars arbetsvecka på Alibaba: ”Om du älskar ditt teknikjobb gör du det för din egen skull”

Har gett sig in i uppskruvad debatt.

Arbetsvillkoren i Kinas tekniksektor har på senare tid skapat intensiv debatt i landet, där teknikföretag anklagas för att ställa orimliga krav på sina anställda.

Nu har Alibabas grundare och styrelseordförande Jack Ma gett sig in i debatten, enligt Bloomberg TV.

Läs även: Kinas mest kända kapitalist är kommunist

I ett tal till e-handelsjättens anställda i fredags försvarade han det inofficiella schema som i Kina kallas ”996”, arbete från 9 på morgonen till 9 på kvällen, sex dagar i veckan, utan betalning för övertiden.

”Om man arbetar för Alibaba ska man vara beredd att arbeta tolv timmar om dagen. Har man inte rätt mentalitet ska man kanske inte arbeta för företaget alls”, sade Jack Ma.

Talet refererades under den gångna helgen på flera kinesiska webbsajter och Alibaba-grundaren valde till slut att försöka gjuta olja på vågorna.

”Jag menade inte att ni ska arbeta för företagets skull. Om du älskar ditt teknikjobb gör du det för din egen skull, och använder de extra timmarna till att förbättra dig själv”, sade Jack Ma.

Kinas tekniksektor är full av historier om anställda som stressar och sover alltför lite, och som följd av detta har hamnat på sjukhus eller avlidit på arbetet. En nystartad sajt, 996.icu, uppmanar anställda att skicka in rapporter om missförhållanden i tekniksektorn.

Jack Ma får dock stöd av andra högt uppsatta i sektorn. JD.coms grundare och vd Liu Qiangdong har enligt China Daily meddelat att han själv jobbar enligt schemat ”8116+8”, vilket ska utläsas som 8 på morgonen till 11 på kvällen sex dagar i veckan, plus åtta timmar på söndagen.

Liu Qiangdong syn på 996-arbete är att han inte tänker tvinga sina anställda att följa det schemat, men att han gärna vill att de arbetar lika hårt som han själv.

Mer läsning: Mångmiljardären: Jag var lika lycklig när jag var lärare – och tjänade 12 dollar i månaden


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST