Fotograf: Lindsten Nilsson

Hon tar över Wallenbergs forskningsprogram – som storsatsar på AI

Sara Mazur blir ordförande för WASP.

Wallenberg storsatsar på artificiell intelligens och tillsätter nu före detta Ericsson-toppen Sara Mazur som ordförande för forskningsprogrammet WASP. Det skriver Di Digital.

WASP står för Wallenberg Autonomous Systems and Software Program, och arbetar med att föra samman flera svenska universitet med industrin. Just nu är det AI i form av maskin- och djupinlärning som står högst på agendan.

”Vi står nu inför nästa industriella revolution och när man pratar med alla industrier så finns ett antal nyckelteknologier som alla kommer behöva. Det är mjukvaru- och kommunikationsteknologier och AI. För att man ska hänga med och vara konkurrenskraftig i framtiden så måste man ta del av de här teknologierna”, säger Sara Mazur till Di Digital.

Sara Mazur har varit med i WASP sedan starten, men då på vice ordförande-stolen. Hon har tidigare bland annat varit forskningschef på Ericsson, och förutom WASP är hon även engagerad i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse där hon ansvarar för satsningar inom bland annat AI.

2016 utsågs Sara Mazur till Årets digitalist av Veckans Affärer.

Läs mer: Hon ska lösa 100 gånger snabbare internet, 10 gånger bättre batteritid och täckning överallt


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.