Fotograf: Pexels (montage)

Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär

Doldisarna blir miljardärer när EQT köper upp deras Superföretag.

Riskkapitalbolaget EQT har gått vinnande ur en budstrid om svenska Superföretaget Dellner Couplers. EQT betalar cirka 7,5 miljarder kronor för den världsledande tillverkaren av automatiska tågkoppel. Det uppger Dagens Industri med hänvisning till källor.

Två näringslivsdoldisar kliver därmed in på listan över svenska miljardärer: Clas Nicolin som äger omkring 25 procent av aktierna och Gunnar Dellner som äger cirka 75 procent, enligt DI.

För första gången har bolaget som grundades 1941 fått en huvudägare utanför familjen Dellner. Gunnar Dellner köpte aktierna i Dellner Malmco från sin fars koncern Dellnerbolagen 1985 för endast 1 krona då bolaget stod på randen till konkurs.

Familjeföretaget, med rötterna i Dalarna, har sedan dess utvecklats till en klenod inom svensk verkstadsindustri.

Dellner Couplers kvalade in på topp-tio-listan, räknat på omsättning, i Veckans Affärers och Bisnodes senaste sammanställning över Sveriges 728 Superföretag. För att hamna på listan ska bolaget fyra år i rad klara högt ställda krav på tillväxt, lönsamhet och avkastning på kapital.

Läs mer: Bolagen som utklassar allt och alla - här är Sveriges 728 Superföretag 2018


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST