Arkivbild, Sicilien Fotograf: Pixabay

Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor

Inte långt från gyllene stränder på populära ön Sicilien går det att köpa bostäder för kaffepengar – bokstavligen.

Det är Business Insider som rapporterar om mindre orter i Italien som kämpar med vikande invånarantal och skatteunderlag. På flera håll slumpas övergivna hem ut för så lite som en euro eller mindre, det vill säga omkring 10 kronor, i hopp om att vända utvecklingen.

Exempelvis säljs 100 bostäder i Mussomeli på södra Sicilien på initiativ av det lokala styret. De har lämnats vind för våg när flyttlassen gått från byn med 11 000 invånare till större städer. Lappar på ytterdörrarna markerar vilka bostäder som säljs till vrakpris.

Utflyttningen från Mussomeli beror sannolikt inte på bristande charm. Här finns ett medeltida slott, gamla kyrkor och i gränderna kan det dofta av lokala specialiteter som caciovallo-ost och stenugnsbakat bröd.

Men det finns en hake för spekulanter. Köpare förbinder sig att renovera bostaden inom tre år. Annars förlorar de en depositionsavgift på nästan 6 000 dollar. Kostnaderna får köparen stå för själv, men det går att få hjälp från kommunen som förmedlar arkitekter och ingenjörer.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Rapportrökare från Getinge får börsen att jubla
  2. 5 stekheta aktier du borde plocka in i portföljen
  3. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  4. Mardröm för Samsung inför hajpad lansering av vikbara lurar: Recensionsexemplaren havererar
  5. Världens fondjättar säljer aktier efter börsrallyt – och bunkrar kontanter
  1. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  5. Aktierna som rusar och rasar i onsdagens rapportbonanza

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.