Fotograf: Richard Drew/AP

Ta inte påskledigt än – nästa vecka brakar rapportperioden loss på allvar

Är du redo för nästa vecka på börsen? Vi guidar till vad du absolut inte får missa – med rapportperioden som stora huvudnumret.

Stockholmsbörsen tog ytterligare kliv uppåt under den gångna veckan och flera experter räknar med fortsatt uppgång i vår. Nästa veckas tungviktare i rapportfloden, som då kickar igång på allvar, bör kunna ge en fingervisning om hur det egentligen står till med konjunkturen och vad vi kan hoppas på. Så ta inte påskledigt än!

"Höjdpunkten kommer att vara Ericsson på onsdagen och Sandvik på torsdagen. Kanske framför allt Sandvik kommer att vara viktig då det blir den första konjunkturmätaren för säsongen och något som kan komma att anslå riktningen för fortsättningen av rapportsäsongen", konstaterar Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg.

Sandvik fortsatte veckans segertåg på fredagen och ligger på all time high för tredje dagen i rad även om den backat lite under fredagen.

Sandviks kursgraf på fem års sikt. Bildkälla: Factset

Återstår att se om rapporterna ger tillräckligt stöd till verkstadsaktiernas fenomenala kursutveckling.

Under veckan som gått har det varit fokus på Brexit, där slutdatum åter flyttats fram, dock utan större notis på marknaden.

Den europeiska centralbanken lämnade ett väntat icke-besked, men med knorren att de nu började studera effekterna av negativa räntor och om huruvida det finns mekanismer, som kan användas i verktygslådan för att mildra sådana eventuella effekter. Detta fick till följd att marknaden räknade in fortsatt väldigt låga räntor, sammanfattar Jonas Olavi läget.

Missa inte: Så bygger du ett kapital: "Fråga dig själv vad som är rimligt att ge bort till konsumtion och nöjen"

Även den amerikanska centralbanken Federal Reserve avrapporterade sitt mötesprotokoll, av vilket det framkom att ledamöterna var mer bekymrade än tidigare kring tillväxten och att de inte ansåg det viktigt med ytterligare åtstramningar i närtid, vilket fick marknaden att räkna bort en eventuell räntehöjning i år.

"På bolagsfronten var det desto lugnare och de få rapporter som inkom hade ingen marknadspåverkan", säger Jonas Olavi.

De låga räntorna kommer tynga bankerna men vara positiva för flera andra bolag.

"De är positiva för företag som växer mycket och dubbelt så bra för bolag med hög skuldsättning. Generellt brukar man säga att de är bra för techbolag och fastighetsbolag", framhåller Martin Guri, nordisk aktiestrateg på Kepler Cheuvreux.

Internationellt gav flera positiva signaler världens börser bränsle under veckan.

"Framstegen i handelsförhandlingarna mellan Kina och USA och ett pärlband av statistik som pekar på att tillväxten verkligen lyfter i Kina är positivt för hela exportsektorn. Även IMF:s rapport i veckan är mindre negativ och tillväxten väntas vända upp andra halvåret. Allt detta gör att börserna gått bra", säger Martin Guri.

"Nu är det bolagsrapporterna som gäller. Ju större börsvärde desto viktigare."

Läs även: Analytikernas bästa köptips i heta börssektorn: "Nu gäller det att hitta guldkornen"

Veckans kursraketer:

1. Waystream Holding +89%
2. Prime Living + 84%
3. Svenska Aerogel Holding + 65%
4. Pharmacolog i uppsala B +46%
5. ÅAC Microtec 36%

Förlorarlistan:

1. Confidence International -56%
2. TargetEveryOne -28%
3. Oncology Venture -26%
4. Nexstim Oyj -24%
5. Curando Nordic -22%

Läs även: Ta rygg på vinnaraktierna med starkast köpsignaler just nu


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST