Fotograf: Flickr

Unicorn-rusch till börsen i år – men bankjätten varnar för baksmälla

Drygt 100 så kallade unicorn-bolag med världens högst värderade startup-bolag Uber i spetsen väntas bli noterade på världens börser i år och ta in drygt 100 miljarder dollar. Men även om vinsterna ofta kan bli fina första handelsdagen ger längre perspektiv en mer dyster bild. Det visar en färsk analys från investmentbanken UBS.

Över 100 unicorn-bolag med jättar som Airbnb, Pinterest och inte minst världens högst värderade startupup-bolag Uber i spetsen väntas ta steget till börsen i år.

Men även om statistik visar att de flesta noteringar är lönsamma första handelsdagen ger längre perspektiv en mer dyster bild, enligt UBS.

Statistiken för alla noteringar från 1980-talet fram tills nu visar bland annat att blott ett halvår efter notering ligger prestationen hos många bolag under marknadens förväntningar.

Efter fem år snittar hela 60 procent under förväntningarna.

Ett problem är att själva noteringsprocessen där priset sätts på bolag får direkt påverkan på resultatet. Ett annat att den begränsade historiken om många företag gör det svårt för marknaden att sätta rätt värdering från start.

Noteringar döljer också stora skillnader mellan vinnare och förlorare där den som är tidigt inne får stora vinster, medan resultatet bortom första handelsdagen snarare handlar om vem som har valt rätt bolag.

Det positiva är ändå att även om UBS tycker att ett så stort antal noteringar för året väcker minnen om dotcom-bubblan kring år 2000 så ser banken viktiga skillnader i hur dagens bolag fungerar och menar också att investerare visa av tidigare erfarenheter är lite mer försiktiga idag.

Det här anser UBS ökar sannolikheten för en mer lyckosam utgång som kan lyfta börsens generella utveckling och därigenom locka än fler investerare. UBS vill dock lägga in en brasklapp i det att utgången av "enhörningarnas år" endast blir positiv om gynnsamma ekonomiska och marknadsmässiga förutsättningar fortsätter att råda.

En avgörande faktor för det är om många av de unicorn-bolag som nu står inför en notering lever upp till hajpen.

Den biten avgörs inte under första handelsdagen.

Läs även: Uber gasar in på börsen i den största technoteringen på åratal – uppges ta in 92 miljarder


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST