Tunga analyshuset om SEB: "Stor risk för nytt baltiskt penningtvättfall"

Ny skandal som ligger och lurar?

Det finns en signifikant risk för penningtvättsfall inom SEB:s baltiska verksamhet eftersom SEB, likt Swedbank, har en universalbank i regionen.

Det skriver Kepler Cheuvreux i den analys där rekommendationen sänks från behåll till minska kombinerat med en riktkurssänkning från 96 till 84 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om under torsdagsmorgonen.

"SEB har hållits borta från de penningtvättsanklagelser som har träffat Danske Bank, Swedbank och Nordea nyligen. Oron för smittorisk har även påverkat SEB:s aktiekurs. Men i och med att risken för att penningtvättsproblem även kan dyka upp för SEB, som har en baltisk verksamhet som inte är jätteolik Swedbanks, bedömer vi att diskonteringen av denna risk som nyligen har prisats in av marknaden är rimlig", skriver Kepler.

SEB är näst största bank i Baltikum efter Swedbank men har inte sett några tecken på att banken skulle ha utnyttjats för systematisk penningtvätt, uppgav vd:n Johan Torgeby till Dagens Industri i torsdagens utgåva.

Utöver risken i Baltikum antar Kepler Cheuvreux att en ökad konkurrens på svensk bolånemarknad, bland annat till följd av lägre lånetillväxt, kan komma att innebära ett lägre räntenetto framöver jämfört med snittförväntan på marknaden.

"Vi tror att bankens svenska hushållskunddel kommer att drabbas av ökande konkurrens som kommer att sätta press på koncernens lönsamhet på ett sätt som i nuläget kan vara underskattat på marknaden", skriver investmentbanken.

Därutöver framhålls det i analysen att aktiemarknaden förefaller vara för optimistisk kring framtida låneförlustnivåer.

SEB har inlett torsdagen 0,3 procent ned till en nivå runt 87:80 kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.