Fotograf: Seth Wenig

Uber gasar in på börsen i den största technoteringen på åratal – uppges ta in 92 miljarder(!)

Världens högst värderade startup väntas ta klivet till börsen i maj.

Skjutsdelningstjänsten Uber har beslutat att ta in cirka 10 miljarder dollar, vilket motsvarar 92 miljarder svenska kronor, vid börsnoteringen av bolaget, vars anmälningsprospekt presenteras på torsdag.

Det rapporterar Reuters med hänvisning till källor. Nyhetsbyrån noterar att börsnoteringen blir den största inom tech-sektorn sedan kinesiska e-handelsbolaget Alibabas notering för fem år sedan.

Emissionen i noteringen, som motsvarar runt 10 procent av bolagets aktier, innebär att Ubers bolagsvärde kommer hamna i intervallet 90-100 miljarder dollar, skriver Reuters. Uber gjorde i fjol förlust på 3,3 miljarder dollar, på en omsättning som var 11,3 miljarder dollar.

Läs även: Ubers ärkerival hann före till börsen – men aktien rasar i premiärhandeln

Den värdering som framgår av nyhetsbyråns källor är lägre än vad som tidigare varit aktuellt, något som påverkats av den svaga utvecklingen för konkurrenten Lyft som blev först av ett flertal väntade börsnoteringar i tech-sektorn under 2019.

Lyfts aktie, som introducerades på 72 dollar, stängde strax över 67 dollar på tisdagen.

Noteringsdatum för Uber-aktien väntas bli någon gång under maj.

Läs även: Sveriges doldis-techstjärna sålde just sitt bolag till Uber för 29 miljarder – allt började med en hjärnblödning


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST