Fotograf: Lifvs

Nu kommer ännu fler obemannade butiker – de vill öppna 300 stycken

Fler vill öppna butiker utan personal på landsbygden. 

Det poppar upp allt fler butiker som saknar personal där andra inte klarar av att få lönsamhet. Senaste i raden är Lifvs Scandinavia som nyligen slog upp dörrarna till sin första obemannade butik i Bålsta, väster om Stockholm.

För att handla i butiken måste man registrera sig i Lifvs app och koppla sitt bankkort till den. Därefter väljer man varorna i butiken och skannar dem i appen eller med hjälp av fysiska scanners på plats.

”Idén har funnits sedan 3 år tillbaka”, säger Bea Garcia, vd för Lifvs, och berättar att hon själv saknade en butik att handa i på kvällarna. 

”Vi var flera stycken som ville tillgodose oss varor på kvällen och handla efter klockan 18.”

Planen är att etablera nya butiker på landsbygden och andra stora områden där det tar 2 mil till närmsta mataffär. Företaget satsar på att öppna drygt 300 små obemannade butiker runt om i hela landet inom några år. Hur snabbt expansionen ska ske vågar Bea Garcia inte säga.  

”Det svåraste är att hitta platser för våra butiker. Vi arrenderar och ansöker om bygglov. Även om bygglovet är tillfälligt tar det tid för att komma överens med kommunen”, säger hon. En annan utmaning är att det ett nytt sätt för människor att köpa varor på, och vd för Lifvs tror att ”det här är framtiden för att handla”.

En liknande koncept har den obemannade matbutiken Auto_mat i Ekängen utanför Linköping. Ingenjörsstudenten Edvin Johannsson som driver butiken har avsikten att sälja franchise och expandera med 200 butiker om tre år.

Läs även: Studentens obemannade lanthandel gör succé utanför Linköping – nu vill han expandera över hela landet

Även Amazon satsar på obemannade butiker och har redan öppnat 10 under namnet Amazon Go. Företaget är inställda att öppna 3000 Amazon Go-butiker till 2021 och ta upp kampen med 7-eleven.

Läs även: Amazon planerar tusentals kassafria butiker – där du plockar på dig dina varor och går


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST