Finansminister Magdalena Andersson (S). Fotograf: Naina Helén Jåma / TT

5 saker i regeringens nya budget du måste ha koll på

Det här behöver du veta om vårbudgeten.

I dag lade regeringen fram vårändringsbudgeten, innehållande reformer om totalt 4,5 miljarder kronor i år, fullt ut finansierade.

Här är fem punkter att hålla kolla på:

1. Klimat och miljör får allra mest pengar – hela 2 miljarder. Bland annat ska tågresor till utlandet underlättas och det blir även mer pengar till solceller och elbilsladdning.

Installatörsföretagen välkomnar satsningarna, men varnar samtidigt för att det kan bli brist på kompetent arbetskraft som kan möta branschens kraftiga expansion, skriver DN.

”Vår bransch har ju vuxit med 50 procent flera år i rad nu. De företag som finns hinner växa väldigt fort och lär sig göra det. Det handlar om att hitta rätt människor och snabbt utbilda dem internt”, säger Johan Öhnell, styrelseordförande på Solkompaniet som installerar solceller, till DN.

En annan satsning regeringen lägger fram i budgeten kallas Industriklivet.

”Det är för att stödja industrin att minska sina utsläpp. Mycket utsläpp sker genom industrin”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT:s Morgonstudion.

”Här kan svensk teknologi komma i framkant, att producera stål utan fossila bränslen till exempel.”

2. 1,1 miljard går till att få fler i arbete, med bland annat sänkt arbetsgivaravgift för unga och förlängd nedsättning av arbetsgivaravgifter för den först anställda.

3. Välfärden ska stärkas med 0,9 miljarder, med bland annat utökad LLS-rätt. Den största satsningen här är dock den på lärarassistenter, som kostar 475 miljoner och som Socialdemokraterna och Liberalerna ska ha drivit enligt Di.

4. Hela landet ska växa (0,5 miljarder), med bland annat åtgärder och stöd till jordbruket till följd av extremväder som vid förra sommarens torka.

Centerpartiet har varit med och drivit fram sänkta arbetsgivaravgifter, en satstning som kostar 500 miljoner kronor. Här ingår en säkning av bland annat arbetsavgifterna för skogsägare för att fler ska få jobb på landsbygden. 

5. Reformerna finansieras med bland annat skattehöjningar om 1,3 miljarder kronor i form av ändrad bränslebeskattning av viss värmeproduktion. Flygskatten behålls, vilket ger 785 miljoner till stastskassan.

Läs även: Det här är det smartaste du kan göra med dina pengar - enligt 50-åringen som gick i pension med 26 miljoner


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST