Fotograf: Unsplash

Varning för svag rapportperiod i USA – blandad måndagshandel på börsen

Börserna i New York handlades blandat på måndagen, då nyhetsflödet dominerades av rekommendationer och riktkurser inför den stundande kvartalsrapportsäsongen. Analytiker har varnat att det kan bli en svag rapportperiod.

Dow Jones industriindex stängde ned 0,3 procent till 26.341. Det bredare S&P 500 var upp 0,1 procent till 2.895, medan tekniktunga Nasdaq ökade 0,2 procent till 7.954.

Sektorsvis steg energibolag 0,5 procent. Sämre gick det för kraftbolag som sjönk 0,7 procent.

Bland bolagen pressades Boeing, som sänkts till neutral från köp av Bank of America Merrill Lynch. Riktkursen skruvades ned till 420 från 480 dollar, efter den senaste tidens oroligheter kring modellen 737 Max. Aktien var ned 4,4 procent till 375 dollar.

Ett bolag som påverkats av Boeings problem med 737 Max är Southwest Airlines, som på måndagen fick sänkt rekommendation av Raymond James till market perform från outperform. Aktien sjönk 2,5 procent.

JP Morgan har upprepat sin säljrekommendation för General Electric med nya riktkursen 5 dollar (6) och pekade på att investerarkollektivet har överskattat bolagets tecken på gryende optimism. GE-aktien föll 5,2 procent till 9:50 dollar.

Den franska storbanken Societe Generale har gett Amazon en köprekommendation med riktkursen 2.370 dollar, en uppsida på nästan 30 procent från stängningskursen 1.850 dollar. Aktien steg 0,7 procent.

Bilddelningstjänsten Pinterest har fastställt att emissionen i bolagets börsnotering kommer landa på 75 miljoner aktier till prisintervallet 15-17 dollar per aktie, vilket innebär en likvid kring 1,1-1,3 miljarder dollar.

IT-säkerhetsföretaget Symantec har uppgraderats till köp från neutral av Goldman Sachs. Aktien steg 5,4 procent.

Tidningen Börsveckan har gett rekommendationen avvakta för musikströmningsbolaget Spotifys aktie och köp av aktier i Coca-Cola och Apple, i måndagens nummer. Spotify var upp 0,8 procent, Apple steg 1,6 procent medan Coca-Cola steg marginellt.

Starbucks har nedgraderats till neutral från köp av UBS, efter att aktien stigit med 55 procent sedan juni 2018. Aktien stängde svagt upp på måndagen.

Storbankerna JP Morgan och Wells Fargo inleder rapportsäsongen med sina kvartalsrapporter på fredag.

Oljan fortsatte att ticka på uppåt och WTI stängde upp 2,1 procent till drygt 64 dollar.
Amerikansk tioårig statspappersränta var upp 2 punkter till 2,52 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.