Fotograf: Unsplash

Trendbrottet: Efter 10 års ökning – nu minskar vi vårt utlandsresande

Svenskarna reste mindre utomlands under 2018, enligt Resebarometern.

Svenskarnas utlandsresande har ökat stadigt de senaste tio åren. Men 2018 inträffade ett trendbrott – totalt sett gjorde svenskar från 18 år uppåt 11,2 miljoner semesterresor utomlands, vilket var en halv miljon färre än under 2017. Det framgår av tidningen Vagabonds årliga undersökning Resebarometern.

Läs även: Trendbrott: Svenskarna flyger mindre inrikes – men fortfarande sju gånger mer än det globala snittet

Hela 64 procent uppgav att man minskat sitt resande på grund av rapporteringen kring flygets påverkan på klimatet. En annan anledning till att man flög mindre var valutakurserna.

Rese- och turismanalytikern Hans Remvig däremot menar att klimatet nog spelade mindre roll, utan att det varma vädret i Sverige förra sommaren är den främsta förklaringen till att vi semestrade hemmavid i större utsträckning.

”Vi hade ju en kanonsommar här hemma. Sedan har den svenska kronan sjunkit i värde. Tillsammans gör de två sakerna väldigt mycket”, säger han till SVT.

Efter att klimatet sedan förra sommaren tagit allt större plats i medierna tror han däremot att det kommer ha större betydelse nästa år.

Enligt Resebarometern kommer 35 procent av de tillfrågade att dra ned ytterligare på sitt utlandsresande i år. Var fjärde svarade att de kommer att flyga mindre, och lika många uppger att de kommer att semestra i Sverige.

Under 2018 minskade vårt resande till Finland och Norge, men också till populära semesterresmål som Spanien, Kroatien, Thailand och USA.

Men det finns också resmål som går mot strömmen. Resandet till Turkiet har gått ner under flera år men ökade under 2018. Svenskarnas resande ökade även till bland annat Danmark (+25 procent) och Storbritannien (+14 procent). 

Mer läsning: Jag tog tåget till Alperna när resten av familjen flög – och är 6 byten senare beredd att göra det igen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST