Fotograf: Pressbild Debenhams

Anrika brittiska varuhuskedjan på konkursens rand – aktien handelsstoppad

Debenhams kan tvingas slå igen portarna efter 240 år.

Den brittiska varuhuskedjan Debenhams aktie handelsstoppades innan börsöppningen på tisdagsmorgonen efter att det framkommit att förhandlingarna om ett kapitaltillskott från storägaren Sports Directs grundare Mike Ashley brutit samman.

Bolaget fick ”ett reviderat högst villkorat förslag från Sports Direct tidigt på tisdagen”, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Erbjudandet ”var inte tillräckligt för att få långivarna att godta en förlängning av den bortre gränsen för återbetalning”, vilket i praktiken betyder att bolaget nu är mycket nära konkurs.

Läs även: Nya hotet mot modejättar som H&M: Den snabbt växande second hand-branschen

Debenhams behöver ett tillskott av runt 200 miljoner pund för att klara att återbetala sina lån och fortsätta verksamheten, kapital som såg ut att ros i hamn med en kombination av tillskott från storägaren Sports Direct och avskrivningar från kreditorer.

Varuhuskedjan, som kan liknas vid en blandning av svenska Åhléns och NK, grundades redan 1778 i London. Ett Debenhams-varuhus fanns på Drottninggatan i Stockholm mellan 2002 och 2007. I dag har bolaget 165 butiker och runt 25 000 anställda.

Bolagets aktie har kollapsat de senaste åren, och föll ytterligare 8 procent på måndagen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST