Mostphotos

Börsnykomlingen Triboron fortsätter rusa – allt du behöver veta om börsen idag

Stockholmsbörsen handlas något upp efter lunchtid på tisdagen med stöd av måndagskvällen uppgång på USA-börserna och försiktiga kursuppgångar i både Europa och Asien på tisdagen.

 Storbankerna går överlag starkt. Nya tullhot från Trump mot Europa dämpar samtidigt börshumöret.

Det svenska storbolagindexet OMXS30 var klockan 13.45 upp 0,3 procent till 1.629. Aktier för 6,3 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen.

Starkast gick SEB som steg 2,0 procent efter en höjd rekommendation till köp av ABG Sundal Collier. Handelsbanken ökade också, 1,3 procent.

Swedbank adderade 0,6 procent. Tjänstepensionsbolaget AMF har köpt närmare tre miljoner Swedbank-aktier under mars och ökat innehavet till 4,7 procent.

Investmentbolaget Öresund har under samma månad köpt närmare 1,2 miljoner Nordea-aktier. Nordea var upp 0,3 procent.

H&M, som tillhörde måndagens vinnaraktier med en uppgång på 1,6 procent, steg ytterligare 1,4 procent under hög omsättning till drygt 167 kronor efter att ha fått höjd riktkurs av Santander med 23 procent till 196 kronor. Modeföretaget har nu för övrigt infört en beloppsgräns för när onlinekunder erbjuds fri frakt.

En annan vinnaraktie var medicinteknikbolaget Getinge som steg 1,5 procent. I motsatt ände av index placerade sig SSAB som backade 3,6 procent. Nedgången på 1:38 kronor var dock något mindre än den utdelning på 1:50 kronor som avskildes. Trots tisdagens kursnedgång är SSAB, som har gått starkt de senaste veckorna, upp drygt 20 procent för året.

Fingerprint Cards steg 7 procent. Det norska kortbiometribolaget Zwipe, som Fingerprint tidigare har samarbetat med i vissa kortprojekt, har ingått ett samarbete med TGS om utveckling och lansering av biometriska betalkort.

Bränsleteknikföretaget Triboron fortsatte upp 28 procent efter måndagens kursdubblering vid handelspremiären på Nasdaq First North. Marknadsvärdet på aktiekapitalet uppgår nu till 450 miljoner kronor.

Även förra veckans framgångsrika First North-debutant Teqnion, verksamma inom industrisektorn, var upp, 9 procent, på tisdagen.

Biogaia backade 2,4 procent efter att SEB Equities sänkt sin rekommendation för aktien från köp till behåll.

Vårdbolaget Attendo, som har granskats hårt i media i Finland och där även fått kritik från myndighetshåll, har nu fått kritik av svenska Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, för att två av bolagets enheter är underbemannade. Aktien backade 1,2 procent på Stockholmsbörsen.

Hexagon handlades utan utdelning på 6:15 kronor, men aktien backade bara 3:60 kronor, eller 0,7 procent.

Läs även: Varning för svag rapportperiod i USA – blandad måndagshandel på börsen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST