Fotograf: Erik Simander / TT

Leif GW avslöjar hur mycket han satsar i sin nya favoritaktie: ”Först tecknade jag för 4 miljoner kronor”

Inspirerad av Greta Thunberg tar börsklipparen Leif GW Persson en rejäl munsbit av miljöteknikföretaget som går till börsen på måndag.

Det har varit huggsexa kring aktierna i börsaktuella Triboron.

”Jag lyckades öka mitt innehav i Triboron. Först tecknade jag för 4 miljoner kronor, sedan lyckades jag komma över aktier för ytterligare 2 miljoner kronor”, säger Leif GW Persson till Veckans Affärer.

Det innebär att Leif GW Persson tar 15 procent av emissionen och därmed den som tar den största andelen av de nyemitterade aktierna i miljöteknikföretaget.

Läs även: Rusning till Leif GW:s och Göran Perssons bolag som laddar för börspremiär

Teckningskursen på hans aktier, 8:80 kronor, är också den kurs bolaget kommer att noteras till när handeln startar på måndag morgon.

Investeringen innebär att Leif GW Persson kommer att äga cirka 2,5 procent av bolaget som efter emissionen värderas till strax över 200 miljoner kronor.

”Jag brukar alltid lägga mig under insidergränsen på 5 procent.”

Han säger att han inspirerades av Greta Thunberg.

”När jag såg den bestämda 16-åriga damen tänkte jag att det var hög tid att en farbror som är fem gånger så gammal hjälper henne lite på traven.”

Han understryker dock att han inte låtit känslorna styra beslutet fullt ut.

”Jag och mina räknesnurror till kompisar har räknat noga på investeringen, så jag känner mig bekväm. Jag blev tilltalad av både känslomässiga och matematiska skäl.”

Den svenska innovationen Triboron är en teknologi för att minska mekanisk friktion i bränslen, oljor och fetter i motorer och därmed ge upphov till såväl miljömässiga fördelar som ekonomiska besparingar.

”Tekniken minskar bränsleförbrukningen med allt mellan 3 och 10 procent beroende på vilka motorer som används. Att effekten är störst i de mest miljöfarliga bränslena gör saken än bättre.”

Enligt Leif GW Persson blev bolaget kassaflödespositivt i slutet av förra året tack vare ett antal avtal med kommuner.

Det blir trångt runt repet i börsklockan på måndag morgon. Förutom Leif GW Persson kommer såväl Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg och SKF:s ordförande Hans Stråberg, som också gått in som ägare i bolaget, att finnas på plats.

Läs även: Leif GW gör ”tokbra” aktieaffärer – här är hans hemlighet


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST