Carina Ahlqvist på 8150 m foresummit på Mount Manaslu. Fotograf: Jit Bahadur

Klimatentreprenören: ”Vi måste angripa hotet på samma sätt som Himalaya – ett steg i taget”

För att det inte ska kännas oöverstigligt att besegra ett 8 000 meter högt berg i Himalaya måste man ta ett steg i taget. På precis samma sätt bör man angripa klimathotet, menar Carina Ahlqvist som nyss kommit hem från USA med Al Gore-utbildningen Climate Reality Leader i bagaget. 

Måste vi förändra oss? Kan vi förändra oss? Kommer vi att förändra oss?

Det är tre centrala frågor som Al Gore-programmet fokuserar på och som ledarna ska sprida.

Carina Ahlqvist har genomfört fem klimatexpeditioner till bergstoppar över 8 000 meter för att på uppdrag av NASA och European Space Agency, ESA, samla in markprover som komplettering till satellitbilder för forskning om hur allvarligt läget egentligen är med planeten.

”Världen befinner sig i en så allvarlig kris att det är som om vi är på väg in mot en snölavin”, säger hon men tillägger att hon tror att om vi alla bara tar många små steg har vi en god chans att besegra klimathotet.

”Berg bestigs inte med sjumilakliv, utan tar du bara ett steg i taget når du till slut toppen.”

Samtidigt är läget brådskande och Carina Ahlqvist ser en rad metoder som näringslivet kan använda sig för att besegra hotet.

En är att genomlysa verksamheten utifrån hur väl den lever upp till FN:s hållbarhetsmål för 2030, Sustainable Development Goals, SDG.

En ytterligare metod är att säkra hur väl bolaget klarar kraven från internationella oberoende standardiseringsorganet Global Reporting Initiative, GRI, om alltifrån mänskliga rättigheter och korruption till just klimatförändringar.

”Knyter du såväl SDG- som GRI-mål till kärnverksamheten och identifierar varje steg utifrån det får du inte bara chansen att klimatsäkra bolaget, utan skaffar dig konkurrensmässiga fördelar som kan spridas genom god storytelling. Det är ingen slump att bolag som även drivs med syfte att göra gott för världen går en mer ljus framtid till mötes.”

Under årens lopp har hon själv kunna notera hur klimatförändringarna har påverkat trakterna kring världens ”tredje pol” – bergsmassivet Himalaya.

I byn Manang vid Annapurna är såväl grönsaksodlingar som myggor och andra insekter som aldrig funnits i det klimatet numera en realitet.

Och smältande glaciärer har bildat sjön Gangapurna som gör att byborna numera tvingas ta en rejäl omväg för att besöka andra byar.

Vid byn Sama Gaon intill världens åttonde högsta berg Manaslu på 8 163 meter har bybor observerat snö på sommaren och barmark på vintern. Själv har hon kunnat konstatera att konsistensen på snön på berget närmast kan liknas vid smält socker.

”I dag kan du traska runt i flip-flops på 4 800 meters höjd…”

Respekt för planeten och en tidig övertygelse om att människan lever för separerat från naturen har hon alltid burit med sig.

Som 19-åring åkte hon till Afrika och besteg Mount Kenya 5 000 meter över havet med endast en inhyrd dunjacka som livförsäkring.

När hon lämnar marken och blickar ut över världens toppar får hon ett lyckorus av att befinna sig där ”himlen och jorden möts”.

”Det är viktigt att stanna upp och se skönheten i livet och lyssna in tystnaden.”

Och hon vet vikten av att bromsa in.

Efter ett doktorsstipendium i internationella relationer och familjeliv i Frankrike rusade hon i 35-årsåldern runt på Stureplan i kritstrecksrandig kostym och portföljen i högsta hugg.

Hon försökte balansera livspusslet som ensamstående mor när hon fick diagnosen potentiell bröstcancer. Efter att alltid ha varit högpresterande mer eller mindre tappade hon såväl tal- som tankeförmåga.

”Jag gick in i väggen den 12 maj 2009. Det datumet ser jag som min andra födelsedag eftersom händelsen väckte en längtan efter den passion och livsglädje jag kände som 19-åring.”

Hon tycker att vi borde sluta prata om klimatförändringar och kalla det föroreningar.

”Det är ju det som det handlar om och föroreningar vill ingen ha. Väljer vi bara rätt ord når vi enklare igenom med budskap om att vi måste förändra oss.”

På Al Gores andra punkt – kan vi förändra oss – ser hon en massa ljusglimtar.

En är att förnyelsebar energi är på stark frammarsch. Som exempel ökade vindkraften 16-falt 2010–2016 och solenergi blir allt billigare. Dessutom satsar folkrika länder som Kina och Indien stort på förnyelsebar energi.

Och när det gäller punkt tre – kommer vi att förändra oss – säger hon:

”Ju fler val som individen gör både hemma och på jobbet desto mer inser vi att vi har möjlighet att påverka. Det är ingen idé att fastna i tankar som att klimathotet är ett så oöverstigligt berg att du inte kan ta dig över det. Börja med ett steg i taget...”