Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Börsen öppnar runt nollan – Swedbank tappar efter ordförandeavhopp

Stockholmsbörsen inleder fredagens handel med lätt stigande kurser.

Stockholmsbörsen inleder fredagens handel med lätt stigande kurser. Detta efter en ljummen handel på Wall Street under gårdagskvällen och blandad utveckling i Asien.

Vid börsens öppnande steg OMXS30 runt 0,2 procent och OMXSPI 0,1 procent.

Den stora nyheten under morgonen är att Swedbanks ordförande Lars Idermark kliver åt sidan. Som skäl till sin avgång angav Lars Idermark att den senaste tidens starka debatt om Swedbank och frågan om bankens hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum har medfört massmedial uppmärksamhet som inte är förenlig med hans vd-uppdrag i skogskoncernen Södra.

Swedbank backar med drygt 1 procent i den inledande handeln.

En extra bolagsstämma har utlysts i banken. Det är dock oklart när. I Lars Idermarks ställe träder tidigare vice ordförande Ulrika Francke in.

Société Générale har höjt Swedbank till behåll från sälj. Riktkursen sänktes dock till 150 kronor från 185 kronor.

Nordea har höjt riktkursen för gruvbolaget Boliden till 310 kronor från 290 kronor, med upprepad köprekommendation. Riktkursen för ståltillverkaren SSAB:s A-aktie har sänkts till 55 kronor av Danske Bank, från 60 kronor. Köp upprepas.

Kepler Cheuvreaux har höjt AB Volvos riktkurs till 160 kronor från tidigare 140 kronor, med upprepad köprekommendation. Kepler har också tagit upp Alimak till bevakning med rekommendationen köp och riktkursen 163 kronor. Stängningskursen på torsdagen var 139 kronor.

Bussbolaget Nobina redovisade ett rörelseresultat på 69 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2018 (97), framgår av morgonens kvartalsrapport.

Resultatet påverkades negativt av förvärvsrelaterade kostnader samt avskrivningar av immateriella tillgångar relaterade till förvärven av De Blaa Omnibusser och Samtrans som uppgår till 22 miljoner kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST